Tevini problemi nemaju utjecaj na Plivine rezultate

Pliva je među najvećim ulagačima u Hrvatskoj/Jurica Galoić/PIXSELL Pliva je među najvećim ulagačima u Hrvatskoj/Jurica Galoić/PIXSELL

Domaća farmaceutska tvrtka, dio izraelske grupacije, ima veći izvoz i centre za neke sektore.

Iako izraelska Teva, vlasnica domaće Plive, bilježi loše rezultate, pa joj je tako u mjesec dana vrijednost dionice prepolovljena, a u posljednjih godinu dana vrijednost smanjena za dvije trećine, Teva je i dalje najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, a loši događaji nemaju nikakav odraz na poslovanje Plive.

 Naša najveća farmaceutska kompanija peta je među domaćim kompanijama po visini prihoda i druga po visini izvoza, a što je i bitno, velik dio aktivnosti Teve posljednjih godina seli iz drugih zemalja u Hrvatsku.  "S obzirom na pozitivne rezultate u ovom trenutku ne planiramo veće promjene u Hrvatskoj. Kao članica Teva grupe kontinuirano vodimo računa o učinkovitosti poslovanja.

Podsjećamo kako je u prvih šest mjeseci zabilježen je rast izvoza od oko 20 posto, nastavljamo s ulaganjima u novu opremu i ljude, pa je u godinu dana zaposleno više od 200 novih stručnjaka", kažu u Plivi, koju su Izraelci kupili kao dio američkog Barr Pharmaceuticalsa prije devet godina.  Amerikanci su, pak, Plivu preuzeli dvije godine ranije. U Hrvatskoj Teva postavlja i velik dio svojih sjedišta. Istraživački centar Plive danas je jedan od vodećih unutar Teve.

U okviru Plive aktivni su centri za ljudske potencijale, nabavu te financijske aktivnosti, koji iz Zagreba podržavaju poslovanje Teve u brojnim europskim zemljama. U posljednjih šest godina Pliva je uložila više od milijardu kuna u pogone u Savskom Marofu i Zagrebu, te je tako i jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve