FOTO: Tehnika na dva Westgate tornja 'kratka' za 40 milijuna kuna

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Radovi su u prekidu, Tehnika plaća najam i pogon koji stoji, a nije naplatila ni 12 mil. kn za radove izvedene prije više od godinu dana.

Pregovori investitora tvrtke "Westgate Tower" koju vodi Davor Pavlov i njezin vlasnik Josip Komar i zagrebačke Tehnike kojoj je na čelu Zlatko Sirovec, zbog neplaćenih računa, zasad su bez rezultata, ali se očekuje nastavak.

Računica prema izvorima bliskim Tehnici, pokazuje da na izgradnji dva splitska tornja nisu naplatili više od 40 milijuna kuna. Uz pozajmicu od 2,4 mil. kn za koju je Tehnici izdana zadužnica tvrtke S.B. Toranj (u 2016. je imala 170 mil. kn prihoda), kao najveća stavka spominje se iznos od 20-ak mil. kn, navodni 'rep' koji se na štetu likvidnosti zagrebačkog građevinara povlači iz realiziranog posla na prvom tornju.  Uz to, manje je poznato i da je Tehnika na tom projektu bila i sudužnik.

Zbog neishođenja uporabne dozvole, uslijed čega je projekt svojedobno bio zapao u probleme, isplivalo je spasonosno rješenje: Splitska banka, nakon što ju je preuzeo OTP, kupila je taj toranj za svoju poslovnu zgradu, i investitoru je novac sjeo na račun, ali se Tehnika iz toga navodno nije uspjela naplatiti. Nakon što je u južni neboder s 13 katova uselilo više stotina djelatnika banke, investitor je iznenadio s objavom sklopljena predugovora s najvećim svjetskim hotelskim lancem Marriott i to za drugu investiciju na istoj lokaciji - susjedni toranj na sjevernoj strani, prvobitno planiran s 18 katova a naknadno s 27 katova i vidikovcem, visok 110 metara, što bi bila najviša građevina u zemlji.

No, problemi s tim projektom su evidentni: radovi su u prekidu, Tehnika plaća najam i pogon koji stoji, a kako nije naplatila 12 mil. kn za radove izvedene prije više od godinu dana, zatražila je upis zabrane otuđenja izgrađenih podzemnih garaža i 18 katova. Sam Komar tvrdi da su investicija i izvođač pogođeni jer se mjesecima čeka na dozvolu za gradnju još 10 katova, a po našim izvorima "ključ" je kod Željka Keruma.

Od raspoloživog novca iz HBOR-ova kredita za ovaj projekt odobrenog u iznosu od 26 mil. eura dosad je navodno iskorištena otprilike petina.

Koliko je izgledno da će pregovori biti konstruktivni, trenutno je nepoznanica, a ni Komar ni Pavlov nisu bili dostupni. Prema našim izvorima, investitor zasad ne nudi novac, nego određene izgrađene stanove u Zagrebu pod račun. Do iznosa od 4 mil. kn Tehnika je navodno spremna uzeti tek manji broj stanova i za daljnjih 8 milijuna traži isplatu u gotovini, dok je preostali broj stanova spremna uzeti pod dug iz prvog tornja. U tijeku je rješavanje problema, a hoće li pregovori završiti na zadovoljstvo obje strane, što znači i 680 radnika Tehnike, brzo će se vidjeti. 

Komentari (3)
 • Kirin
  Kirin 18:40 21.2.2018.

  Tak je i Mucić zaglavil u Splitu……sve pošteni investitori!

 • popolo
  popolo 15:22 21.2.2018.

  bojim se da će tehnika s ovime jako loše proći

 • Podravina
  Podravina 15:20 21.2.2018.

  Kaj bu to ostalo sad tak stajati ko arena nedovrseno 30 godina ?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!