Sokol Marić sletio u Sloveniju, računa da će i tamo štititi Mercator

Autor: Ante Pavić , 14. kolovoz 2014. u 11:57
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zlatko Marić tvrdi da će uspjeti na slovenskom tržištu, kaže da će zapošljavati 400-500 ljudi.

Slovensko zaštitarsko tržište očekuje novo preslagivanje jer je stigao snažni konkurent iz Hrvatske. Najveća hrvatska zaštitarska tvrtka Sokol Marić otvorila je poduzeće u Sloveniji i ubrzano traži radnike, a mnogi smatraju da bi mogla dodatno sniziti ionako niske cijene usluga.

Slovenski zaštitari za ljubljanski list Finance izjavili su da je slovensko tržište ipak prilično zasićeno i da vlasniku Zlatku Mariću neće biti lako osvojiti ga jer je zbog 140 zaštitarskih tvrtki s licencijom manevarski prostor za snižavanje cijena sužen.

“Već godinu dana snimamo tamošnje tržište i zaključili smo da ima mjesta i za nas”, rekao je za Poslovni dnevnik Zlatko Marić, vlasnik i direktor Sokol Marića. On je potkraj srpnja u Krškom otvorio poduzeće te još nema dozvolu slovenskih vlasti. Još uvijek nije ni zatražilo dozvolu slovenskog ministarstva unutarnjih poslova, iako već neko vrijeme traži zaštitarski kadar po cijeloj Sloveniji.

“Naravno da nismo zatražili dozvolu jer prije toga trebamo dobiti potvrdu za upis u sudski registar i čekamo da ta procedura završi”, kaže Marić. Ističe da će plaće zaštitara biti u visini prosječne plaće u zaštitarskom sektoru u Sloveniji.     

Slovenske reference

Marić u Sloveniji ima saveznika u liku Ljubomira Božoviča, direktora i suvlasnika zaštitarske tvrtke Suprime, koji je za Finance izjavio da se s Marićem poznaje već dugo te da će mu pomoći u nastupu na slovenskom tržištu. Marić mu je u zamjenu obećao pomoć pri ulasku na srpsko tržište.

Slovenski mediji spekuliraju da Marić dolazi u Sloveniju u patnji Ivice Todorića jer u Hrvatskoj osigurava Konzum i Mercator.

Najveća zaštitarska tvrtka u Sloveniji je Sintal, zapošljava oko 900 ljudi i štiti, među ostalim, Mercator u Sloveniji. Sokol Marić ima oko 3500 zaposlenih, te se dvije tvrtke uvelike razlikuju po prihodima i dobiti. Sokol Marić ima nešto veće prihode od 41 milijun eura te osam puta veću dobit od 4 milijuna eura. Između Sintala i Sokol Marića čeka se bitka oko Mercatora.

Marić kaže da Mercator u Hrvatskoj, kao i Petrol, osigurava još od njihova dolaska, a da će se Mercator u Sloveniji sigurno voditi kvalitetom i ponuđenom cijenom. Cijene zaštitarskih usluga u Sloveniji pale su oko 30 posto, pa mnogi sumnjaju da će Marić smanjivanjem cijena uspjeti zadržati kvalitetu zaštitarskih usluga. Smatraju da će se morati držati dosadašnjih cijena.

“Meni nije u interesu rušiti cijene, pa zbog toga smo se i odlučili na zapadna tržišta, gdje možemo dobiti bolju cijenu”, uzvraća Marić na te optužbe.

'Misija nam je širenje'

Tvrdi da će uspjeti na slovenskom tržištu i vidi sebe kao jednu od većih tvrtki koja će zapošljavati 400-500 ljudi. Pritom ne isključuje preuzimanja nekih zaštitarskih tvrtki u budućnosti. Slovenski zaštitari i dalje sumnjaju da će mu biti lako. Jedan je od njih rekao da ga “sigurno ne čeka krevet od ruža”. Marić kaže da se stanje na zaštitarskom tržištu u Hrvatskoj ne razlikuje od onoga u Sloveniji i da zna kako odgovoriti na recesijske uvjete. “Prije dvije godine mogli smo birati hoćemo li se prodati nekom inozemnom kupcu ili ćemo se širiti. Mi smo izabrali širenje”, zaključuje Marić, kojega slovenski zaštitari zasigurno neće dočekati s ružinim laticama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close