“Snažna bilanca omogućit će nam daljnje jačanje investicija, ali strategija je jasna: Svaka djelatnost mora biti profitabilna”

Autor: Ana Blašković , 24. veljača 2019. u 22:01
Gábor Horváth, glavni financijski direktor Ine/Igor Kralj/PIXSELL

Kapitalna ulaganja u 2018. iznosila su 1,8 milijardi kuna, 30% više nego godinu prije. U ovoj godini planiramo daljnje povećanje, a ulaganja će biti usmjerena na projekte rasta i učinkovitosti.

Unatoč kontroverzama oko vlasništva nad nacionalnom naftnom kompanijom Inom ta je tvrtka i prošle je godine zabilježila rast gotovo svih financijskih pokazatelja.

Prihodi su porasli za petinu, EBITDA je povećana tri posto, a segment Istraživanja i proizvodnje i dalje je glavni generator novca u toj kompaniji. Vjetar u leđa poslovanju dale su, dakako, veće cijene nafte i plina na svjetskom tržištu, što je pozitivno djelovalo i na ukupni lanjski rezultat, kao i na ulaganja koja su prošle godine dosegnula 1,8 milijardi kuna.  Što stoji iza dobrog rezultata, hoće li isplatiti dividendu, koja su očekivanja u ovoj godini od ulaganja te kakvi izazovi ih očekuju u narednom razdoblju za Poslovni dnevnik govori glavni financijski direktor Ine Gábor Horváth. 

Jesu li prošlogodišnji rezultati Ine u skladu s planom?
Sve u svemu, rekao bih da je iza nas još jedna izvrsna financijska godina. Naši rezultati za 2018., u usporedbi sa snažnim rezultatima iz prethodne godine, pokazali su povećanje svih glavnih pokazatelja – prihodi su porasli za 20 posto, EBITDA je tri posto viša nego u 2017., a dobit iz osnovne djelatnosti povećana je 19 posto. Naporno radimo kako bi se ovakav pozitivni trend nastavio u budućnosti.

Možete li se osvrnuti na pojedinačne djelatnosti s obzirom na rastuće cijene sirove nafte?
Istraživanje i proizvodnja i dalje su glavni generator novca u kompaniji, a EBITDA se povećala za 22% u odnosu na rezultate iz 2017. godine. Veće cijene nafte i plina na tržištu pozitivno su utjecale na rezultate djelatnosti, kao i na ulaganja. Prihodi Rafinerija i marketinga povećani su za 19% u odnosu na 2017. godinu, ali je djelatnost nastavila poslovati sa značajnim novčanim gubicima potaknutima prekomjernim kapacitetima u usporedbi s potražnjom na ograničenom tržištu i okruženjem smanjenih rafinerijskih marži. Maloprodaja bilježi poboljšanje, uz značajan doprinos mreže u Bosni i Hercegovini i zbog širenja u Crnoj Gori. Maloprodajna mreža u Crnoj Gori proširena je s nekoliko akvizicija, koje će povećati tržišni udio Ine u toj zemlji iznad 10 posto u budućnosti.  Također, povećana je marža negoriva zbog implementacije gastro koncepta Fresh Corner i kontinuiranog širenja u tom segmentu i razvoja novih usluga u ponudi.

 

2023. godine

planirani početak rada postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci

Koji je bio glavni pokretač dvoznamenkastog rasta prihoda? Kako su globalne cijene nafte i geopolitičke tenzije utjecale na rezultate Ine?
Kao što sam već spomenuo, povećanje cijene Brenta pozitivno je utjecalo na rezultat Istraživanja i proizvodnje.  Uspjeli smo naplatiti značajan dio prošlih potraživanja u Egiptu i, osim organskih investicija, kupili smo i udio Enija u plinskim poljima u sjevernom Jadranu u studenome 2018.  Također, Maloprodaja je doprinijela većim obujmom prodaje goriva i većim doprinosom marže negoriva. Kontinuirana ulaganja u koncept Fresh Corner dosad su primjetno poboljšala marže negoriva. Naš je cilj da svaka pojedinačna djelatnost kompanije bude profitabilna i održiva kako bismo zadržali vertikalno integrirani poslovni model.  Kako bismo to postigli, moramo provesti program transformacije Ina R&M Novi smjer 2023. u djelatnosti Rafinerija i marketinga, koji su u prosincu odobrili Nadzorni odbor i Uprava Ine.

Planira li Ina isplatiti dividendu dioničarima? 
Dioničarima je prošle godine isplaćeno 81,20 kuna dividende po dionici u ukupnom iznosu od 812 milijuna kuna, što je najveća dividenda u posljednjih deset godina. Ina je bila profitabilna i zadržala je snažnu sposobnost isplate dividende u 2018. godini, no odluku o isplati dividende i njezinom iznosu donijet će Glavna skupština i tada ćemo je moći komentirati.

Pažljivo gledajući kapitalne izdatke – koliko je Ina uložila u 2018. godini i na koje projekte konkretno? Koji iznos će se uložiti ove godine?
Ina je jedan od najvećih hrvatskih ulagača već godinama. Ukupno gledajući, kapitalna ulaganja u 2018. godini iznosila su 1,8 milijardi kuna, 30 posto više nego godinu prije. Većina ulaganja bila je usmjerena u rafinerijske projekte – aktivnosti vezane uz pripremu projekta postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci, projekt postrojenja Spliter propan-propilen vrijedan nekoliko stotina milijuna kuna te pripremne aktivnosti za remont riječke rafinerije u prvoj polovici 2019. godine. Kada je riječ o Istraživanju i proizvodnji, investicije su bile usmjerene uglavnom na aktivnosti istraživačkog bušenja na polju Drava-02, različite projekte na remontu i poticanju proizvodnje te aktivnosti u Egiptu. Povećali smo i ulaganja u Maloprodaju – završeno je više od 70 projekata u Ina Grupi, a proširena je i mreža u Crnoj Gori, što pokazuje budući fokus Ine na regionalna tržišta. U ovoj godini planiramo daljnje povećanje ulaganja u svim djelatnostima. Ulaganja će biti usmjerena na projekte rasta i učinkovitosti, pri čemu svi moraju biti financijski isplativi na samostalnoj osnovi. Kao što sam već spomenuo, cilj je da svaka djelatnost kompanije bude profitabilna i pojedinačno održiva.

Koliki će dio biti financiranje duga? jeste li kao glavni financijski direktor zadovoljni pokazateljima zaduženosti?
Predstojeće investicije vezane uz program transformacije Ina R&M Novi smjer 2023. privremeno će povećati našu zaduženost. Vrlo jaka bilanca i stabilni financijski položaj kompanije omogućuju ovaj investicijski ciklus uz mogućnosti zadržavanje isplata dividendi. Naš neto dug od 1,6 milijardi kuna i omjer duga i kapitala od 12,2 posto predstavljaju veliko poboljšanje u odnosu na razdoblje prije pet godina kada je dug iznosio gotovo sedam milijardi kuna. 

 

20 posto

porasli su prihodi Ine u prošloj godini

U kojem dijelu Ininog poslovanja vidite najveći potencijal za rast prihoda ove godine? 
Kako su naši financijski rezultati pokazali, Ina je financijski stabilna kompanija s niskom razinom zaduženosti te kontinuiranim rastom prihoda i dobiti. Snažno smo usmjereni na stvaranje čvrste osnove za uspješnu budućnost kompanije, temeljene na razvoju svih djelatnosti kako bismo ih učinili pojedinačno održivima i zadržali vertikalno integrirani poslovni model.  Istraživanje i proizvodnja će maksimalno iskoristiti sve potencijale za razvoj te ćemo nastaviti s obnavljanjem rezervi i isplativim ulaganjima koja će osigurati povrat investicije. Kad je riječ o djelatnosti Rafinerija i marketinga, pokrenuli smo spomenuti program Ina R&M Novi Smjer 2023., čija će provedba osigurati profitabilnost djelatnosti.  Maloprodaja će i dalje biti usmjerena na potrebe kupaca, a pokrenut ćemo i druge potencijalno isplative nove biznise, nadograđujući tako lanac vrijednosti. 

Kako otkup Enijevog udjela utječe na Inine dugoročne planove u djelatnosti istraživanja i proizvodnje? 
Kao što se može vidjeti iz Ininog izvješća za 2018., Istraživanje i proizvodnja je naša glavna djelatnost u pogledu generiranja novčanog toka.  Kao što sam već spomenuo, usmjereni smo na obnavljanje rezervi i povećanje proizvodnje, a akvizicijom Enijevih odobalnih područja u sjevernom Jadranu Inina se proizvodnja plina odmah povećala za oko 10%.  Uz to, ova investicija Ini pruža mogućnost za daljnja ulaganja u istraživanje i proizvodnju s ciljem povećanja proizvodnje plina na odobalnim poljima. 

Kakva su vaša očekivanja od novih licenci za bušenje u Egiptu? Ima li kakvih vijesti o Siriji?
Tražimo prilike za isplativa ulaganja i izvan Hrvatske. U Egiptu su u tijeku radovi kako bi se počelo s bušenjem duboke istražne bušotine Rizk-2D. Što se tiče Sirije, nema novosti. Nastavljamo pratiti situaciju i procjenjivati rizike. Osnovni preduvjeti za Inin povratak u Siriju su potpuni prestanak ratnih operacija u toj zemlji, stvaranje stabilnog i sigurnog poslovnog okruženja te ukidanje međunarodnih sankcija. 

Koji su vaši prioriteti za Rijeku u 2019. godini?
Naš najveći prioritet je postrojenje za obradu teških ostataka. Konačna odluka o projektu očekuje se ove godine, dok bi postrojenje trebalo biti pušteno u rad 2023. godine. Tim će se projektom podići konkurentnost Ininog rafinerijskog poslovanja na mediteranskom i regionalnim tržištima, a Rafinerija nafte Rijeka postat će vrhunska europska rafinerija. 

Koji je trenutni status Rafinerije nafte Sisak? Postoje li konkretni planovi o nekakvoj vrsti proizvodnog postrojenja kako je prethodno najavljeno? Koliko će zaposlenika ostati raditi u Sisku u budućnosti? 
Prerada sirove nafte u rafineriji nastavit će se u prvoj polovici 2019., a međuvremenu započinjemo proces transformacije u industrijski centar. Zasad je prerano govoriti o broju zaposlenika koji će ubuduće raditi u Sisku no, kao što smo dosad već mnogo puta rekli, usmjereni smo na zadržavanje onolikog broja radnika koji će biti u skladu sa stvarnim poslovnim potrebama. 

Petrokemija i LNG

Kao državna tvrtka, Petrokemija nije uspjela poslovati s dobiti te je generirala milijarde u gubicima. Kako ćete preokrenuti stvari i da li je preuzimanje Petrokemije ikako povezano s odlukom o zakupu kapaciteta LNG terminala na Krku?
Ina i PPD su zajednički stekli većinski udio u Petrokemiji putem zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva (TMG). Nakon dokapitalizacije, odmah je imenovana nova Uprava koja je pokrenula potrebno restrukturiranje tvrtke i usredotočit će se na provedbu potrebnih transformacijskih koraka. Vezano za LNG, poveznice nema. Ina ostaje pri svojoj ponudi za zakup kapaciteta od 100 milijuna m3 godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close