Snažan interes stranih ulagača za dionice Arene

Park Plaza Verudela u vlasništvu je Arena Hospitality Groupa/Arenaturist Park Plaza Verudela u vlasništvu je Arena Hospitality Groupa/Arenaturist

U portfelju Arene je 15 hotela, četiri turistička naselja i osam kampova u Istri, Berlinu, Kölnu, Nürnbergu i Budimpešti.

Velik broj stranih ulagača pokazao je interes za kupnju dionica turističke kompanije Arena Hospitality Group, u postupku međunarodne ponude dionica otvorenom početkom ovog tjedna.

U upravi kompanije stoga su vrlo optimistični ishodom prikupljanja željenih 100 milijuna eura u procesu koji se prvi put provodi u hrvatskom turizmu. Ponuda dionica predstavljena je u utorak ulagačima u Zagrebu, a za danas je predviđen niz sastanaka s 24 predstavnika različitih međunarodnih investicijskih fondova u Londonu, otkrio je na konferenciji za novinare u srijedu Boris Ivesha, predsjednik upravnog odbora Arene.

"Naišli smo na sjajan odaziv investitora, kojima je u ovom trenutku na raspolaganju mnogo novca, i žele ga uložiti u dobre projekte. Očekivali smo snažan interes domaćih ulagača i mirovinaca, no ovako sjajan odaziv stranih ulagača i nas je pomalo iznenadio. Jasno je da hrvatski turizam postaje sve zanimljiviji na međunarodnom tržištu, što se poklopilo i s padom konkurentnosti destinacija sa smanjenom stopom sigurnosti", pojašnjava Ivesha.

Atraktivnost Arene proizlazi doduše i iz činjenice da se, iako je sjedište u Puli, radi o regionalnom turističkom brendu koji je odradio niz koraka uoči ovog procesa prikupljanja novca. Arenaturist koji je u ožujku promijenio ime u Arena Hospotality Group, od lani je u većinskom vlasništvu nizozemske PPHE Hotel Grupe, a unos većinskog udjela Sugarhill Grupi u Arenu krajem godine kompaniji je donijelo prava upravljanja nad osam hotela pod brendovima Park Plaza i art'otel, uključujući četiri hotela u Berlinu.

Usto, Arena je dobila pravo da upravlja i razvija nove Park Plaza brendirane objekte u 18 država regije srednje i istočne Europe.  Portfelj Arene sastoji se od 15 hotela, četiri turistička naselja i osam kampova u vlasništvu, suvlasništvu ili pod upravljanjem u Istri, Berlinu, Kölnu, Nürnbergu i Budimpešti.

Naposljetku, kompanija je od kraja prošle godine uvrštena na službeno tržište Zagrebačke burze. Ako uspiju prikupiti 100 milijuna eura, zajedno s kreditnim sredstvima kompanija će imati na raspolaganju 250 milijuna eura koje planiraju uložiti u Hrvatskoj i Europi, ulaganjem u postojeće objekte i njihovo proširenje, ali i akvizicijama u Hrvatskoj i regiji. "Plan je uložiti oko 100 milijuna eura samo u Arenaturist, a zanimaju nas projekti u Beču, Münchenu, Budimpešti, Bratislavi. U Zagrebu nas zanima samo centar grada, i još uvijek čekamo što će biti s privatizacijom Hotela Maestral u Dubrovniku," otkriva Ivesha.

Komentari (3)
 • miami
  miami 16:48 18.5.2017.

  Što kaže g Bakić o tom novom dioničkom društvu?

 • ValueWalk
  ValueWalk 14:37 18.5.2017.

  Vama je jasno otkada je taj članak?

  I kakva je tada bila situacija i odnosi na relaciji Iveshinog PPHE (20%) i tadašnjeg većinskog vlasnika Goldman Sachsa (80%), a što se sve u međuvremedno odigralo?

 • kadija
  kadija 11:45 18.5.2017.

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/zelimo-dobro-zaraditi-na-arenaturistu-pa-da-idemo-u-penziju-250825 [poslovni.hr]

  Boris Ivesha, predsjednik uprave Arenaturista i jedan od najvećih dioničara najavio je na jučerašnjoj Glavnoj skupštini namjeru da proda tvrtku i umirovi se, objavljuje Glas Istre.

  Ne vjerujem ovom Iveshi previshe

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve