Skupi stanovi nađu kupca

Autor: Biserka Ranogajec , 15. veljača 2010. u 22:00

Objekt u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici bit će gotov za godinu dana, a već je prodano 40 posto stanova po cijeni od 3000 eura za m2

Antun Mikec je privatni poduzetnik gotovo dva desetljeća. Uspio je u građevinarstvu, a kad je krenula kriza, nije ga previše pogodila, jer oduvijek gradi skupe stanove i poslovne objekte na elitnim lokacijama koji uvijek nađu kupce. Od tu dolazi optimizam jer i danas može uredno plaćati inženjere i kooperante.

Međutim, kako bi se ekonomski kotač održao, Mikec upozorava da treba pokrenuti potrošnju. Zato poručuje novinarima da više pišu o pozitivnim primjerima i tvrtkama koje nisu zapale u probleme, a ne isticati samo senzacije. U 2008. godini VMD promet je, prema podacima Fine, bio među prvih 100 tvrtki u državi s ukupnim prihodom od 350 milijuna kuna. Lani je prihod bio bitno manji, tumači Mikec, ali ne zbog krize koliko zbog ciklusa u gradnji. U 2010. godini planira postići oko 80 posto prihoda od prije dvije godine. Tvrtka nema puno zaposlenih i posluje s kooperantima tako da prosječno za njih radi između 250 i 400 ljudi. Neki kooperanti žive od posla isključivo s VMD prometom. Tvrtku su 1995. osnovala dvojica poduzetnika i od male kompanije 1998. prerasli su u srednju, a 2004. postaju veliko poduzeće na domaćem tržištu. Temeljna djelatnost im je gradnja stambeno-poslovnih objekata po sistemu “ključ u ruke”. Iza sebe imaju respektabilnu listu sagrađenih objekata u Zagrebu – od poslovnih zgrada do stambenih vila. Osim toga već nekoliko godina pripremaju se za gradnju dvaju igrališta za golf u Biogradu. “Gradimo drugu najljepšu zgradu najviše kategorije u Zagrebu, u blizini Zvonimirove ulice, koja se sastoji od tri stambena dijela i jednog poslovnog, što ukupno čini 10.000 četvornih metara neto prodajnog prostora. Ne želim reći da je i prva najljepša zgrada, kako mi drugi ne bi zamjerili, no ne znam postoji li u gradu uopće zgrada s najvišim standardima kao što su naši”, kazao je Mikec. S gradnjom se počelo nedavno, a rok završetka je za godinu dana. Do sada je prodano 40% stanova, a kupci su više platežne moći koji mogu platiti četvorni metar 3000 eura. Mikec je kazao da VMD oduvijek gradi za zahtjevne kupce koji su spremni platiti tehnologiju, lokaciju i izvedbu gradnje. Inženjeri, kojih je 26, redovito posjećuju njemačke sajmove, traže ideje i spremni su ugoditi kupcima. Kupci su uglavnom poduzetnici, političari, liječnici, sportaši.

O Poslovnome

Samo ozbiljne činjenice
“Znam da je kriza, ali ljudi se previše boje i gledaju pesimistički na sutra. Novinari bi mogli pomoći da se stvari promijene te ohrabre javnost malo više”, kaže Antun Mikac, direktor i suvlasnik zagrebačke tvrtke VMD promet povodom jubilarnog izdanja Poslovnog dnevnika. Mikac kaže da voli čitati poslovne vijesti i da prati Poslovni dnevnik. Upravo poslovne novine donose seriozne činjenice i bave se pravim problemima koji se i ne mogu previše iskrivljivati”, naglašava Antun Mikec.

Komentirajte prvi

New Report

Close