‘S nama svaka kuća može postati elektrana’

Autor: Darko Bičak , 17. srpanj 2012. u 22:00

OPM Koncept, tvrtka povratnika iz Njemačke Jana Matkovića, predvodnik je energetske renesanse u Hrvatskoj

Hrvatska danas ima samo dvadesetak solarnih sustava za proizvodnju električne energije na tržištu, čija snaga se mjeri u desecima kilovata (kWh), a potencijal je golem. To je prepoznala i zagrebačka tvrtka OPM Koncept koja radi na 600 projekata diljem Hrvatske. OPM Koncept se bazirao na male sustave snage do 30 kWh, koji se postavljaju na krovove kuća ili na pomoćne objekte. Ova tvrtka, koju je 2009. osnovao Jan Matković, povratnik iz Njemačke, pionir je u sektoru.

Posao bez rizika
Kako objašnjava Matković, tvrtki s tradicijom u našoj zemlji nema i ne može biti jer je hrvatsko tržište električne energije, pogotovo ono iz obnovljivih izvora, zaživjelo tek prošle godine. Tako je i njegova tvrtka prve dvije godine preživljavala s prihodom od nekoliko desetaka tisuća kuna, ali je 2011. završila sa 1,25 milijuna kuna. Očekivanja za ovu godinu kreću se na razini od više desetaka milijuna. “Kad sam prije tri godine odlučio pokrenuti biznis, prilikom poslovnih sastanaka u bankama, osiguravajućim kućama, a i u javnim i državnim institucijama osjećao sam se kao netko izgubljen u prostoru i vremenu. Nitko nije razumio o čemu govorim i zašto bi se bankama isplatilo kreditirati solarne panele, a osiguravajućim kućama dati policu za to. No sada se sve promijenilo i danas je moguće u većini banaka dobiti kredit za solarnu elektranu na krovu bez obzira na kreditni rejting pojedinca”, pojašnjava Matković. Prednost je u tome što država daje četrnaestogodišnje jamstvo da će otkupljivati struju iz solarnih izvora po subvencioniranim cijenama. Ako se pri instalaciji projekta uzme i polica osiguranja, onda za banku nema rizika da im se kreditna linija neće isplatiti. OPM Koncept, kao i slične tvrtke iz branše, nudi mogućnost isporuke panela za solarne elektrane po principu ključ u ruke, od administracije i dozvola preko isporuke uređaja do instalacije i servisa. OPM Koncept istodobno nudi i mogućnost da se projekt vodi uime vlasnika kuće i krova na kojem je panel, ili pak da se s OPM-om sklopi ugovor o najmu krova na rok od četrnaest godina. Za samog vlasnika nema rizika niti opasnosti. Ako vlasnik kuće sam želi biti investitor projekta, uz posredovanje OPM Koncepta, tada u toj tvrtki traže depozit od najviše 9000 kuna koji je garancija ozbiljnosti.

Povrat već za sedam godina
Novac se vraća u trenutku instaliranja solarne elektrane. Ako se tko odluči iznajmiti svoj krov OPM-u, tvrtka preuzima čitavu investiciju na sebe. Trenutno je cijena subvencionirane energije iz solarnih panela za male elektrane 10-30 kWh između 2,30 i 3,16 kuna. Razlika se odnosi na to je li riječ o elektrani snage do 10 kWh ili pak od 10 do 30 kWh te je li uz solarni panel instaliran i solar za toplu vodu. Sam povrat investicije, uključujući i troškove investiranja, ovisi o geografskom podneblju, odnosno o broju sunčanih sati. Pretpostavke su da bi se takav panel u Dalmaciji otplatio za sedam-osam godina, a u Zagrebu za dvanaestak godina. Nakon toga će vlasnik ostvarivati čisti profit, a nakon isteka Vladina jamstvenog roka od četrnaest godina za otkup vlasnik solarnog panela, u zamjenu za isporučenu struju u sustav HEP-a, neće plaćati račun za struju. Iako ima i jeftinijih i shodno tome vjerojatno manje kvalitetnih uređaja, OPM Koncept, koji objedinjuje niz tvrtki specijaliziranih za projektiranje, montažu i prodaju, isporučuje kvalitetne njemačke sustave raznih proizvođača. “Cijena pojedinačnog uređaja na bazi 10 kWh, stoji ukupno između 200 i 280.000 kuna. Ta cijena uključuje kompletnu uslugu od ishođenja dozvola, ugradnje elektrane i ispitivanja do servisa, čišćenja, daljinskog nadzora i osiguranja tijekom svih 14 godina”, kaže Matković.

U planu i velika polja
Premda je OPM Koncept tek lani krenuo s aktivnijim angažmanom, sada broji dvadeset djelatnika i stotinjak vanjskih suradnika, što je rijetkost u ovoj branši. Već ove godine to će se višestruko povećati jer su otvorene podružnice u Zagrebu, Zadru, Rijeci i Slavonskom Brodu. Iako su za sada koncentrirani samo na sektor malih solarnih elektrana, u OPM-u ne isključuju da se jednog dana i sami počnu baviti proizvodnjom struje na velikim solarnim poljima. Hrvatska će do kraja 2012. godine imati izdane dozvole za 10 MW solarnih elektrana, a do 2020. je prema sporazumu s Europskom unijom obvezna imati instalirano 45 MW elektrana iz obnovljivih izvora. Za razliku od toga u Njemačkoj postoji, ili je u izvedbi, oko 20 GW snage u solarnim elektranama, a država je spremna subvencionirati razvoj kapaciteta do 52 GWH. Direktor OPM. Koncepta se osvrnuo i na pad subvencioniranih cijena iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj ove godine te smatra da nije riječ ni o kakvoj prepreci novim projektima. “Činjenica je da su cijene otkupa struje iz solarnih elektrana pale za 30-ak posto, no istodobno je cijena opreme za te iste solarne elektrane na svjetskom tržištu pala i za više od 50 posto. Računica je jasna svakom razumnom investitoru”, kaže Matković.

Širenje

Uskoro kreću i male vjetroelektrane
Solarne elektrane su za sada fokus OPM Koncepta, no ubrzo se planiraju orijentirati i na druge obnovljive izvore. Matković tako već za jesen najavljuje prezentaciju mikrovjetroeletkrane snage 2,5 kWh. Usporedbe radi, postojeće vjetroturbine instalirane u Hrvatskoj prosječne su snage 1 MWh. Mikroelektrana, čiji će promjer elise biti 1,8 m, bit će predstavljena na sajmu SASO u Splitu krajem listopada, a Matković očekuje da bi se veći dio komponenata za vjetroelektranu mogao proizvoditi u Hrvatskoj.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Napokon da se gleda u malo svijetliju budućnost i treba pružiti pomoć svima koji su uvidjeli prednosti obnovljivih izvora energije za izgradnje solarne elektrane

Još kad bi netko od bisera iz vlade to shvatio.oni guraju ugljen kao gorivo budučnosti.

Svako dobro u daljnjem radu želi Vam Ekipa iz Hrvatskog Centra Obnovljih Izvora Energije .

New Report

Close