Riječke inteligentne sobe osvajaju hotele u regiji

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. lipanj 2017. u 07:52
Adria electronic surađuje s Končarom, Inom, ACI marinama i drugim tvrtkama/FOTOLIA

Na regionalnom tržištu prisutni su godinama, samostalno i u suradnji s drugim kompanijama poput Siemensa i stalno šire broj klijenata.

Riječka tvrtka s tradicijom poslovanja duljom od 40 godina, Adria electronic, najpoznatija po inteligentnim sobama i drugoj elektroničkoj opremi za hotele, na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu tehnike u Beogradu predstavila je posljednja tehnološka postignuća u segmentu hotelijerstva. Ujedno se, kako je u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrio direktor tvrtke Vladimir Budislavić, radilo i o prilici za sklapanje novih partnerstava diljem regije.

Kaže da su samo u Srbiji prisutni niz godina i u 20-ak hotela te da se radi o stabilnom i uhodanom tržištu, bilo da je riječ o Kopaoniku ili Beogradu, dok bi se lista hotela s njihovim pametnim sobama uskoro trebala i proširiti. Upravo stoga ne kriju optimizam po pitanju sklapanja novih ugovora, što je najavljeno po završetku beogradskog tehnološkog sajma.  "U Hrvatskoj na godišnjoj razini opremimo oko tri tisuće hotelskih soba, surađujući s luksuznim hotelskim lancima kao što su Liburnia, Maistra, Valamar i brojnim drugima, ali i vlasnicima apartmana i vila.

Na tržištima regije prisutni smo odavno, kako samostalno tako i u suradnji s drugim kompanijama poput Siemensa.  Govorimo o rasponu od Slovenije, do Crne Gore i Srbije, sve do Makedonije, a poslujemo i u Rusiji. Inovacijama se trudimo biti u korak s vremenom, što je u ovom poslu od iznimne važnosti te su sajmovi na koje odlazimo idealna platforma za predstavljanje noviteta. U tom kontekstu valja spomenuti aplikacije za pametne mobilne telefone kojima se može upravljati funkcijama pametne sobe, od ulaza i izlaza do gašenja svjetla i reguliranja temperature, što se obično do sada radilo na upravljačkim pločama. 

 

35 posto

uštede struje ostvaruju hoteli uvođenjem inteligentnih soba

Povećana sigurnost
Uz to, predstavili smo i nekoliko vizualno atraktivnih i dizajnerskih komponenti poput proizvoda u staklu kojima oplemenjujemo postojeće proizvode Adria electronica", ispričao je Budislavić. Koncept inteligentnih soba Adria, saznali smo, danas se koristi u više od tri stotine hotela diljem zemlje i regije i ujedno je dobitnik nekolicine priznanja i nagrada u kategoriji inovacija. Prednost ovog proizvoda je što se ostvaruju uštede te ekološki odgovorno raspolaže energijom, zajamčena je povećana sigurnost te se, generalno gledano, gostu u konačnici nudi kvalitetnija usluga. Primjera radi, hotel Sol Garden Istra nakon uvođenja inteligentnih soba ostvario je 35 posto uštede električne energije po noćenju u odnosu na druge hotele iste kategorije.  

Ove je sobe moguće prilagoditi specifičnim potrebama određenog hotela, dok Adria electronic sudjeluje u svakom koraku nastanka – od razvoja ideje, proizvodnje i implementacije i na kraju samog održavanja sustava. Usto, razvili su i  Adria Building Automatization System (ABAS) namijenjen za automatizaciju stambenih i poslovnih zgrada te stanova koji omogućava automatsku reakciju uvlačenja tendi u slučaju snažnijeg vjetra te gašenja i paljenja svjetla u skladu s dobom dana. Tu su i različiti sustavi za mjerenje i nadzor ispušnih plinova, racionalizaciju potrošnje električne energije, verifikaciju, zatim pametne ormare i brojne druge. Iza sebe imaju suradnje s Končarom, Inom, ACI Marinama, aerodromima, termoelektranama i inozemnim tvrtkama.

Nove aplikacije
Inače, ova tvrtka posluje od 1974. godine kada je postojala kao trgovačka radnja. Nekoliko desetljeća kasnije, s ključnom 2001. godinom, započinje njihova ekspanzija u sektoru inteligentnih soba i to ugradnjom prve takve sobe u zagrebački hotel Dubrovnik.  Do danas su implementirali nekoliko desetaka tisuća takvih soba, a sudeći prema dosadašnjem tempu tvrtke, ubrzani razvoj turizma i sve veći broj modernih hotela ići će im samo na ruku. Regionalni su mediji već upoznati s podatkom da Adria electronic radi i na razvoju nove aplikacije za hotelske recepcije, a svoj će proizvodni portfelj sljedećeg tjedna predstaviti i u Novom Sadu, najavio je na kraju razgovora Budislavić. 

Sve više pametnih soba

Prisutni u hotelima od dvije do pet zvjezdica
Dio liste 300-tinjak hotela u rasponu od dvije od pet zvjezdica u kojima je riječka Adria electronic ugradila pametne sobe Adria na regionalnoj razini uključuje beogradske Holiday Inn, Town House 27, hotel Crystal, Paradiso, Life Design, zatim zlatiborske hotele Idila i Palisad, tu su i hotel RTB Bor, hotel Pašina Česma Leskovac te hotel Kopaonik i Grey. U Sloveniji se radi o hotelima Safir, Golte, Atrij Superior i drugima, zatim Astoriu i druge u Crnoj gori, kao i KBC Podgorica. Tome treba dodati i Malak u BiH, kao i hotele Radon Plaza, Sarajevo, ali i kosovski Swiss Diamond hotel.

Komentirajte prvi

New Report

Close