Riječanima 300.000 kn za IT projekt

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 12. prosinac 2011. u 22:00

Crane jedanaesti put ulaže u mlade poduzetnike. Prošlogodišnjih 200.000 kuna uloženo je u studentski projekt web aplikacije Entrio

Mladi Riječani Goran Duškić i Edi Budimilić dobili su 300.000 kuna potpore Hrvatske mreže poslovnih anđela (Crane) za svoj globalni start up projekt WhoAPI. Riječ je o sustavu koji se bavi pretraživanjem podataka o domenama i serverima, zbog čega je zanimljiv tvrtkama poput hosting providera koji rade s velikim brojem web domena ili servera.

“S WhoAPI projektom želimo izgraditi platformu na kojoj će junior developeri biti u mogućnosti napraviti zanimljive i profitabilne servise. To neće ovisiti o tome rade li za našu tvrtku ili žele potpunu slobodu. S druge strane, postojeće tvrtke mogu obogatiti svoju ponudu ili smanjiti svoje troškove”, objašnjava Goran Duškić u objavi za medije.Potencijal ovog projekta prepoznao je Mihovil Barančić, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela, koja će mladim poduzetnicima osim novčane nagrade osigurati i ured u Znanstveno-tehnologijskom parku u Rijeci. Tamo će nakon predinkubacijska tri mjeseca vjerojatno dobiti odobrenje za sljedećih godinu dana najma poslovnog prostora od dvadesetak kvadrata, za nešto više od 100 eura najamnine mjesečno.Duškić i Budimilić godinu su dana istraživali tržište, te su izradili funkcionalni prototip kojeg su stručnjacima iz Europe i svijeta predstavili u Berlinu, Pragu, Ljubljani i Zagrebu. Za njihov projekt do sada su interes pokazali hosting lideri u Europi i tvrtke koje se bave domenama u SAD-u, Velikoj Britaniji i Indiji.”S WhoAPI projektom želimo izgraditi platformu na kojoj će junior developeri biti u mogućnosti napraviti zanimljive i profitabilne servise. To neće ovisiti o tome da li rade za našu tvrtku ili žele potpunu slobodu.

S druge strane, postojeće tvrtke mogu obogatiti svoju ponudu ili smanjiti svoje troškove“, ističe Duškić.Duškić i Budimilić već su dugo u IT sektoru. U listopadu su svoj prvi poduzetnički projekt GEM Studio prodali Avalonu, jednoj od vodećih hrvatskih i regionalnih web hosting tvrtki, koja je tako povećala svoj portfolio za još 1200 internetskih domena koje se nalaze na serverima GEM Studia. Za potrebe WhoAPI projekta osnovali su novu tvrtku pod nazivom Pametni upiti d.o.o. ili Smart Queries Ltd.”Nakon šest godina u industriji razvoja igara za osobna računala, pet godina u razvoju internetskih stranica te smještaja istih na serverima, s oduševljenjem ulazimo u do sada najveći poduhvat s novom tvrtkom na globalno tržište”, govori Budimilić.Poslovnim anđelima njihov projekt nije prvo već jedanaesto ulaganje u mlade poduzetnike. Prošle godine na Business Plan Contestu organiziranom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu studenti Berislav Marszalek i Matija Marijan osvojili su 200.000 kuna za projekt pokretanja web aplikacije za internetsku kupovinu karata. Osim toga, na korištenje su dobili i poslovni prostor u zagrebačkom Tehnološkom parku, besplatno računovodstvo za razdoblje od čak godinu dana te poslovna znanja i kontakte poslovnih anđela koji će im pomagati u razvijanju njihova novog buzinisa.

Crane anđeli

Ulažu do 250.000 eura
Hrvatska mreža poslovnih anđela je skupina privatnih investitora koja ulaže 25.000 do 250.000 eura u proizvodne i inovativne tvrtke u vrlo ranom stadiju razvoja. Cilj im je mlade i poduzetne ljude ‘postaviti na poslovne noge’ i omugućiti im da ostvare svoje projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close