Raste zanimanje za energetsku suradnju Hrvatske i BiH

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2010. u 22:00

Uspješna suradnja Karlovačka županija i Banja Luka provode projekt promicanja održivoga korištenja prirodnih resursa uvođenjem mjera energetske učinkovitosti

Prekogranični program između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji se provodi od 2007. do 2013. godine podržava komponentu II. (prekogranična suradnja) Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA), u okviru koje je za prve tri godine alocirano 6 milijuna eura. Dodatnih minimalno 1,058 milijuna eura osigurat će zemlje partneri, uglavnom od korisnika programa u pograničnom području.

Cilj programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine je poduprijeti osnivanje prekograničnih mreža i partnerstava kroz razvoj zajedničkih prekograničnih aktivnosti kako bi se revitaliziralo gospodarstvo, zaštitili priroda i okoliš te povećala socijalna kohezija programskog (prekograničnog) područja. U Hrvatskoj sve više raste interes za programe takvog tipa tako da je na natječaj 2009. prijavljen velik broj projekata, a početkom 2011. se planira raspisivanje novog natječaja. Kao primjer jednoga prijavljenog i odobrenog projekta možemo navesti projekt PublicEnergyManagement, čiji je nositelj Karlovačka županija, a realizacija se planira u suradnji s partnerima – gradom Banjom Lukom, Centrom za životnu sredinu iz Banje Luke te Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske.

Opći cilj projekta je promicati održivo korištenje prirodnih resursa uvođenjem mjera energetske učinkovitosti i ostvarivati energetske uštede u ciljnom području. Povećavanjem razine znanja i svijesti o energetskoj učinkovitosti te uvođenjem sustava i mjera praćenja energetske potrošnje na globalnoj razini pridonijet će zaštiti okoliša što je jedan od prioriteta ovog programa. Ukupna vrijednost projekta je oko 165.000 eura uz ostvareno sufinanciranje od 80%. Projekt predstavlja izvanredan primjer oživljavanja prekograničnih veza i aktivnosti kroz rješavanje nekih od zajedničkih društveno-gospodarskih i ekoloških problema. Budući da se granica između Hrvatske i BiH proteže na gotovo 1000 km, a pogranična područja se suočavaju sa sličnim izazovima ovim projektom se daje nov impuls.

Tijana Savić, autorica je stručna suradnica i voditeljica skupova REGE

Komentirajte prvi

New Report

Close