Rajićev Pharmas se planira orijentirati na bezreceptne lijekove vlastitog brenda

Autor: Darko Bičak , 30. svibanj 2014. u 14:37
Luka Rajić; Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Povezivanje industrije i znanosti je preduvijet za napredak hrvatskog gospodarstva, a razvijene zapadnoeuropske zemlje su putokaz za to.

Povezivanje industrije i znanosti je preduvjet za napredak čitavog hrvatskog gospodarstva, a primjer razvijenih zapadnoeuropskih zemalja je najbolji putokaz za to, zaključak je današnjeg gospodarsko-znanstvenog skupa "Dan znanosti" koji se održao u farmaceutskoj tvrtki PharmaS u Popovači.

Na skupu se pojavio i predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo da je povezivanje znanosti i gospodarstva važno, posebice danas kad zemlju potresaju političke afere koje medijski prekrivaju dobre projekte i uspjehe. "Društvo često ostaje gluho i slijepo na uspjeh, a naslađuje se propašću, kriminalom i neuspjehom. Mi smo stavili farmaceutsku industriju među naše strateške sektore, a da je to dobar smjer pokazuju i rezultati tvrtki iz ovog segmenta. U Europi čak 700 tisuća ljudi radi u farmaciji, a godišnja ulaganja u istraživanje i razvoj premašuju 30 milijardi eura", kazao je Josipović. Upozorio je na premala izdvajanja od samo 0,7 posto BDP-a za znanost te izrazio uvjerenje da će taj postotak u narednom razdoblju rasti. Na tomu tragu je bio i Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković koji pojašnjava da su izdvajanja za znanost premala, no upozorava da samo povećanje iznosa, bez rekonstrukcije čitavog sustava znanosti, neće dati nikakvih rezultata.

Vlasnik PharmaS-a Luka Rajić kazao je kako je ta tvrtka okončala prvu fazu investicije u proizvodne pogone i infrastrukturu te da sada slijedi druga koju će obilježiti novi proizvodi i izvoz. Dosad je u Pharamas uloženo oko 400 milijuna kuna, a od znanstvene zajednice očekuju da će im pomoći da razviju nove lijekove koji će biti konkurentni na tržištu. Tvrtka iz Popovače, koja ima pogon i u Zrenjaninu u Srbiji, planira se u narednom razdoblju orijentirati ponajprije na bezreceptne lijekove vlastitog brenda. Rajić je ovom prigodom pojasnio da je njegov PharmaS spreman investirati u Imunološki zavod, ako se kroz dubinsko snimanje pokaže mogućnost razvoja uspješnog poslovnog modela. "Potvrđujem naš interes za Imunološki zavod. On se uklapa u našu strategiju, a menadžment je dobio ovlasti da obavi due dilligence. Želimo Imunološki, ali ne pod svaku cijenu. Nas zanima samo biznis i da se uklapa u strategiju PharmaS-a te da zajedno možemo garantirati da će Imunološki doživjeti razvoj i biti pozitivna priča za obje kompanije", kaže Rajić.

Luka Rajić je Predsjedniku Josipoviću poručio da Pharmas neće lobirati niti vršiti ikakvi pritisak zbog Imunološkog. "Mi samo tražimo fer utakmicu i da svatko ponudi svoje uvjete. Mi vjerujemo da imamo najbolje uvjete i očekujemo da nas kao takve prepoznaju. Ako ne, mi se sami nećemo nametati", poručio je Rajić. Inače PharmaS ima već prostor od nekih 600 četvornih metara u sklopu svoje tvornice u Popovači koji je namijenjen za proizvodnju u slučaju da preuzmu Imunološki, a najavljene su investicije u dodatne kapacitete.

 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Vlastitog brenda sa “prasokom” uvezenim iz Indije. Mocna strategija.

Treba biti posebno g l u p ici u market entry u industriju koja je “low cost mass production” kakva je farmacija sa generickim lijekovima, sa malim ulaganjem i bez mogucnosti postizanja economies of scale. Ishod je jasan….

Danas je moderno, svakoga tko je zadovoljan , proglasiti blesavim……
Šta tebi nije pravo s Pharmasom…benčić -jur……daju popust, dobiš
popust preko veledrogerije, daju najniže cijene Fondu..pa šta bi t
još htio … ..kupi si uvozni lijek ….bez rabata…ako ti Rajić smeta.!???


Po tko zna koji puta, mogu samo reći riječi pohvale za Rajićeve napore,
trud i ulaganja….. Do sada nas kao partnere nikad nisu iznevjerili,
puno se trude i prema državi s najnižim lijekovima kojiko mogu, a daju i
solidne rabate za svoju robu…..
Jedna kontinuirana iscrpljujuća maksimalno korektna politika rada i ulaganja..
Mi mu skidamo kapu….

Lijek kao roba sa solidnim rabatom uz povik “mi mu skidamo kapu” – konstatacije koje išću dijagnozu !!!!

Po tko zna koji puta, mogu samo reći riječi pohvale za Rajićeve napore,
trud i ulaganja….. Do sada nas kao partnere nikad nisu iznevjerili,
puno se trude i prema državi s najnižim lijekovima kojiko mogu, a daju i
solidne rabate za svoju robu…..
Jedna kontinuirana iscrpljujuća maksimalno korektna politika rada i ulaganja..
Mi mu skidamo kapu….

New Report

Close