Rade brodske agregate za Rusiju i Vijetnam

Autor: Darko Bičak , 30. ožujak 2016. u 07:26
Motortech Consulting je nastao 1994.

Ugovor za agregate na Kaspijskom jezeru vrijedan je 1,1 mil. eura, a tvrtka zapošljava 25 ljudi.

Pulska tvrtka Motortech Consulting ozbiljan je igrač na tržištu energetskih agregata za plovila i platforme, a gotovo 50 posto svojeg prihoda ostvaruje u inozemstvu. Jedan od značajnijih poslova u zadnje vrijeme im je isporuka tri agregata za napajanje u nuždi koji su ugrađeni na tri međusobno povezane platforme u Kaspijskom jezeru. 

Globalni igrač
Ukupna vrijednost posla, uključujući puštanje u rad i obuku posade, prelazi 1,1 milijun eura. Kako pojašnjava Livio Bolković, direktor Motortecha, tvrtka se bavi proizvodnjom te servisiranjem opreme.  "Što se tiče servisnih djelatnosti, održavamo dobar dio flote Hrvatske ratne mornarice (HRM), Brodospasa, Nacionalnog parka Brijuni, hrvatske i slovenske ribarske flote, megajahte, riječna flotu brodova u srbiji itd. Naša briga su i agregati Privredne banke Zagreb", navodi Bolković.

Motortech Consulting je nastao 1994. godine izdvajanjem iz tadašnje tvrtke Uljanik strojogradnja. O povezanosti s pulskom brodograđevnom industrijom govori i činjenica da je tvrtka i danas smiještena u krugu Uljanika. Motortech je osnovalo osmero tadašnjih zaposlenika proizvodnje brzohodnih motora koji su svi postali suvlasnici i zaposlenici Motortech Consultinga. Poduzeće se u početku bavilo servisiranjem i ispitivanjem diesel motora da bi vrlo brzo postala najveći servisni punkt na Jadranu sa ovlaštenjima za servisiranje mnogih svjetskih proizvođača diesel motora.

Pielstick, MTU, Caterpiler, VM, MAN i Mitsubishi su samo neki od njih. U narednom razdoblju Motortech postaje generalni zastupnik za jugoistočnu Europu japanskog proizvođača motora Isuzu, ali i Suzukija za istarsku županiju. Taj biznis je izdvojen u zasebnu tvrtku. Od 2003. tvrtka se počinje intenzivno baviti kopnenim diesel agregatima za električna napajanja u slučaju nužde pa u sljedećih nekoliko godina isporučuje desetke agregata, uglavnom domaćim kupcima. U godinama gospodarske krize, Motortech se sve više okreće inozemstvu, najprije na Sloveniju i Srbiju. Od 2012. glavnina nijihova biznisa otpada na brodske diesel agregate. 

Spašavanje Uljanika
Kada je 2012. tvrtka Uljanik TESU upala u probleme, Motortech otkupljuje dio njihove opreme te angažira dio bivših Uljanikovih ljudi na nastavljanju proizvodnje brodskih agregata. Tvrtka trenutno zapošljava 25 ljudi, a lani je imala prihod od 13 mil. kuna. S obzirom na velike natječaje u Rusiji i Vijetnamu, Bolković očekuje da bi ove godine prihod mogao dodatno rasti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close