Prodajom udjela Francuzima Viro dobiva veliki kišobran

Autor: Marija Brnić , 28. srpanj 2016. u 22:00
Foto: Dragutin Santosi/PIXSELL

Ulazak u vlasničku strukturu Viru je posebno važan u kontekstu ukidanja kvota za šećer u Europskoj uniji.

Nedugo nakon što se Dražen Robić, dugogodišnji partner Marinka Zadre, povukao iz njihovog zajedničkog šećernog biznisa, Zadro je jučer izvijestio na Zagrebačkoj burzi da je u virovitičku šećeranu Viro uveo novog partnera. Svojih 235.734 dionice koje čine 17 posto temeljnog kapitala tvrtke Zadro je prodao francuskoj grupaciji Cristal Union. 

Suradnja 10 godina
Predsjednik uprave Vira Željko Zadro jučer je prokomentirao kako je riječ o tvrtki koja je najveći proizvođač alkohola u Europi, te vodeći proizvođač šećera u Francuskoj i jedan od većih u tom segmentu u EU. Surađuju već deset godina i Zadro zadovoljno konstatira kako je Viro ovime dobio "veliki kišobran". Ulazak jednog od najvažnijih proizvođača, s kojim imaju komplemenataran proizvodni program, omogućit će, kaže Zadro, grupaciji Viro snažniji iskorak u segmentu izvoza, ali i razmjenu znanja i iskustva u proizvodnji šećera i šećerne repe.

Cristal Union inače je zadruga u kojoj participira više od 10 tisuća farmera iz gotovo svih regija u Francuskoj u kojima se proizvodi šećerna repa. Ulazak u vlasničku strukturu Viru je  posebno važan u kontekstu ukidanja kvota dosadašnjeg limitirajućeg kvotnog režima proizvodnje u šećernoj industriji, a koji starta u listopadu iduće godine.

Viro, u čijem je sastavu i županjska Sladorana, nije i jedini koji se vlasnički prilagođava novim otvorenijim odnosima koji slijede na tržištu šećera. Povezivanjem s francuskim parnterima, očekuje Zadro, omogućit će bolje pozicioniranje u prodaji, to više što Cristal Union i do sada velik dio prodaje ostvaruje izvan EU. Zadrini partneri u Viru su i među najvećim europskim proizvođačima šećera, alkohola i bioetanola – zauzima četvrto mjesto u proizvodnji šećera te treće mjesto u proizvodnji bioetanola.

Partner dugogodišnja želja
Nije inače tajna da su otac i sin Zadro godinama priželjkivali da u Viro uvedu strateškog partnera, no s manjinskim udjelom. Kako saznajemo, francuska grupacija jedina je s kojom se ozbiljnije pregovaralo o takvoj suradnji. Je li izlazak Robića olakšao realizaciju toga, može se samo pretpostaviti.

Kao i koliko je financijski stajala prodaja udjela u Viru. Jučer je na burzi cijena dionice Vira dosegla cijenu i do 350 kuna, po čemu bi spomenuti paket vrijedio nešto više od 80 milijuna kuna. Hoće li se, pak, suradnja novih partnera proširiti i na moguće jačanje pozicija u Hrvatskoj, odnosno hoće li obnoviti pregovore o kupnji osječke šećerane od Marka Pipunića, u Viru zasad šute.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Postoje neke trgovine (među njima i nešto veći “igrači) u Zagrebu, koje ne prodaju Viro šećer. To bi mene osobno smetalo da sam vlasnik te tvrtke i zapitao bi se zašto je tomu tako. A kao kupac se pitam zašto u trgovini ne mogu imati legitimni izbor između osječkog, virovitičkog i nekog drugog šećera? Zar mi voditelj nabave neke trgovine i nekog lanca mora tutoriti i oko toga, zar nema boljeg posla od takvih djetinjastih gluposti?

New Report

Close