Pročitajte apel Varteksovog predsjednika Uprave

Zoran Košćec, Photo: Marko Jurinec/PIXSELL Zoran Košćec, Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Radnici Varteksa, koji su nezadovoljni neisplatom zaostalih plaća jutros odbili raditi poslijepodne su se razišli, a radnicima je prenijeto kako je krenula isplata plaća za rujan.

Radnici Varteksa, koji su nezadovoljni neisplatom zaostalih plaća jutros odbili raditi te su se okupili pred zgradom uprave u krugu tvornice, poslijepodne su se razišli, a radnicima je prenijeto kako je krenula isplata plaća za rujan, no traže isplatu i ostalih zaostataka.

Predsjednik Uprave Varteksa uputio je apel Vladi i resornim ministarstvima. Njegova poruka je sljedeća: „Neophodno je da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana kako bi tvrtka mogla nastaviti s radom“.

>>> Oko tisuću radnika Varteksa u štrajku, traže plaće

Njegov apel Vladi prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

U Varteksu je danas održan prosvjed radnika s obzirom na nezadovoljstvo pomakom u dinamici isplate plaća za rujan. Tim povodom obratio im se predsjednik Uprave Zoran Košćec kako bi ih informirao o tome da Uprava poduzima sve kako bi radnicima osigurala plaće za rujan, te da je isplata istih već počela. Ujedno ih je obavijestio i o aktualnoj situaciji vezano uz rješavanje problematike nelikvidnosti. Osim toga, predsjednik Uprave uputio je apel resornim ministarstvima i Vladi o nužnosti hitnog rješavanja predmetne problematike temeljem rješenja koja smo predložili, kako bi tvrtka  bila u mogućnosti nastaviti s radom.

„ Prije svega želim istaknuti da prosvjed razumijem, kao i ogorčenje radnika jer ogorčen sam i ja. Pregovori koje smo započeli prije gotovo tri godine s prošlom Vladom i za koje smo prijedlog rješavanja u potpunosti prilagodili zakonskim propisima koje je ista definirala, još uvijek traju. Također smo prijedlog i način rješavanja problema prilagodili i zakonskim propisima i mjerama koje je definirala aktualna Vlada. Prijedlogom smo nastojali zaokružiti rješenje po ukupnom dugovanju, dakle ne samo za Državu već i za ostale ključne vjerovnike te smo prijedlog rješenja revidirali i sukladno propisima koje je aktualna Vlada definirala. Želim istaknuti da su zadnjih nekoliko tjedana pregovori, kao i pokušaj pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja vrlo intenzivni, ali činjenica je ono što i ovaj današnji prosvjed i ogorčenje radnika pokazuju, da vremena više nema. Varteks u sljedećih nekoliko dana mora dobiti odgovor. Očekujemo da će rješenje biti usmjereno prema tome da tvrtka može nastaviti s radom. U situaciji koja je izuzetno teška, moramo pokušati naći rješenje kroz podršku i odgovornosti svih uključenih strana. Mi smo napravili sve što možemo i sad na temelju toga što smo predložili, čekamo odgovor. Problem je moguće riješiti jedino ako se u njegovo rješavanje uključe sve zainteresirane strane. Ovim putem apeliram na resorna ministarstva i Vladu da je neophodno da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana. “Vezano uz poslovno restrukturiranje tvrtke, predsjednik

Uprave izjavio je da se odvija usporeno s obzirom na to da je za isto također potrebna likvidnost, a u okviru rješenja koja nudimo postoji i rješenje za problem nelikvidnosti koji je prisutan u tvrtki. „Problem nelikvidnosti je ozbiljan, ali rješenje koje smo ponudili rješava i problem nelikvidnosti čime bi se omogućilo da se u potpunosti stabiliziraju poslovni procesi unutar tvrtke i dovrši restrukturiranje.“ Što se tiče isplate plaće za rujan, predsjednik Uprave istaknuo je da je dio u postupku rješavanja tijekom današnjeg dana, ali s obzirom na to koliko cijeli proces dogovaranja traje, sve je teže i ljudi su opravdano ogorčeni. „Vezano uz dinamiku isplate plaća za rujan, s isplatom smo već počeli te je isplaćena plaća radnicima pogona Gornja odjeća i radnicima pogona Proizvodnja odijela. Daljnja isplata plaća vršit će se prema postojećem rasporedu.“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve