Pregovori o prodaji Mercatora gotovi za 10 dana?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2013. u 11:56
Toni Balazic, predsjednik Uprave Merkatora (Photo: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL)

Nagađa se da bi kupoprodajni ugovor između konzorcija većinskih vlasnika mogao biti potpisan u idućih deset dana.

Pregovori Agrokora s vlasnicima 53 posto dionica Mercatora približavaju se kraju, a sindikati zaposlenih u slovenskom trgovačkom lancu traže da se u to uključe i njihovi interesi, dok moguća promjena vlasništva brine i Mercatorove slovenske dobavljače, navodi u četvrtak ljubljansko "Delo".

Prema "Delu", u javnosti se nagađa da bi kupoprodajni ugovor između konzorcija većinskih vlasnika, a u njemu su i najveći pojedinačni dioničari Mercatora: Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), mogao biti potpisan u idućih deset dana. No, konzorcij vlasnika u srijedu je u izjavi za javnost samo potvrdio da pregovori s Agrokorom još traju, da se vode tako da se zaštite interesi svih sudionika i dioničara te da će obavijest o rezultatu dati nakon što se pregovori zaključe. "Delo" podsjeća da bi nakon potpisivanja ugovor trebali potvrditi regulatori, kako bi se mogao provesti.

Sindikati koji zastupaju interese zaposlenih u Mercatoru tvrde da načelno nisu protiv prodaje tvrtke jer su svjesni da do toga mora doći, a zalažu se za financijski stabilnog novog vlasnika koji bi ojačao Mercatorovu poziciju u Sloveniji i regiji. Zato, navodi "Delo", žele više informacija o pregovorima i svoje uključivanje u potencijalni proces zamjene vlasnika, a u tom bi slučaju dali obvezu da će u poduzeću biti očuvan socijalni mir.

Također zahtijevaju da novi kupac osigura daljnji razvoj Mercatora i njegov brend te da proizvodnju i prodaju zadrži na postojećim lokacijama u Sloveniji. Napominju da Mercator u Sloveniji ima 941 trgovinu, a u cijeloj regiji zapošljava 23.000 zaposlenika. S obzirom da je Mercator najveća slovenska trgovačka tvrtka i najveći poslodavac sva bi kadrovska pitanja prilikom moguće prodaje Mercatora trebalo rješavati dogovorom kako bi se sačuvalo što više radnih mjesta, navode u sindikatu. Ističu da su sa sadašnjom upravom postigli dogovor da se višak radnika u administraciji i održavanju s prvotno procijenjenih 200 u ovoj godini smanji na 80, s tim da su neki radnici iz tih službi premješteni u trgovačke centre.

Više informacija o tijeku pregovora prodajnog konzorcija s Agrokorom očekuju i slovenski dobavljači Mercatora u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Tajnik sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Boris Franjkovič izjavio je za "Delo" da je njihova velika zabrinutost oko prodaje Mercatora vezana na činjenicu da 40 posto svojih proizvoda plasiraju preko Mercatorove mreže. Po njegovim riječima, najozbiljniji potencijalni kupac Agrokor i sam ima jaku proizvodnju hrane i prehrambenih proizvoda, a nema jamstava da nakon kupnje Mercatora ne bi favorizirao vlastite proizvode koji bi na slovenskom tržištu bili konkurentniji jer su jeftiniji zbog nižih troškova proizvodnje i nižih troškova rada u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close