Podravka nije strateška tvrtka, država joj samo smeta u poslovanju

Autor: Ana Blašković , 22. travanj 2016. u 07:47
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Od ulaska mirovinaca napravljen je pozitivan zaokret, no činjenica je da Podravkini konkurenti godinama rastu brže.

Probne balone iz Vlade da u cilju smanjenja javnog duga na bubanj ide niz tvrtki u kojima je država u vlasništvu, uključujući i koprivničku Podravku, pozdravljaju u krugovima mirovinskih fondova. Nema nijednog razloga da država bude vlasnik jer Podravka nije strateška tvrtka, složni su mirovinci.  

 

20posto

dionica ima država u Podravci ne računajući udjel Kapitalnog fonda

"Najveći problem za kompaniju su aspiracije države da kadrovira po Upravi na što nema zakonsko pravo, a to otežava posao. Tko će s vama ozbiljno razgovarati ako se zna da možete trenutno biti smijenjeni? Drugi problem je korporativna kultura: sve polazi od toga da će se menadžment promijeniti s novom vlasti. Onda se oni 'lijevo' sklone neko vrijeme dok 'desni' ne odu i obrnuto. Posljedica te činjenice je ispolitiziranost tvrtke i donošenje suboptimalnih odluka što pritišće cijenu dionice. S aspekta kompanije država smeta u Podravci", kaže jedan član Nadzornog odbora.

Ideja o prodaji državnog portfelja za mirovinske fondove je privlačna; godinama upozoravaju da bi rado vidjeli nove prilike za ulaganja 75 milijardi kuna štednje kojima upravljaju. "Privatizacija je pozitivna stvar, ne samo za Podravku već za Hrvatsku u cjelini", dodaje drugi sugovornik. "Premda je kompanija u posljednjih nekoliko godina od ulaska mirovinskih fondova napravila pozitivan zaokret u smjeru kvalitetnijeg korporativnog upravljanja, od kvalitete menadžmenta, definiranja ciljeva do kontrole troškova, prostora za napredak itekako ima.

Činjenica je da su Podravkini konkurenti u sektoru rasli bržim tempom i samo je pitanje hoćete li biti lovac ili lovina", plastično objašnjava. Država ima gotovo 20% udjela, ili oko 1,4 milijuna dionica, (ne računajući 5,7% Kapitalnog fonda koji, da se i proda, ionako ne bi išao u proračun), prodaja po zadnjoj cijeni dionice od 330 kuna donijela bi državi oko 460 milijuna kuna. U AZ fondu, koji ima 12,7% dionica, pozdravljaju Vladine najave da privatizacijama do lipnja smanje javni dug od 200 do 250 mil. eura. "Taj iznos neće bitno smanjiti zaduženost zemlje, ali konačno ukazuje da je država sprema nešto učiniti po tom pitanju. Pritom je nama potencijalna investicija u Podravku jednako interesantna kao i svaka druga", poručuju iz AZ-a. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ja prosto ne mogu da verujem , šta nam ovi belosvetski hoštapleri pripremaju :):):)

dakle strateško znači ono što se rezervira za državu da dalje uništava.

Upravo tako!

Kakva demagogija, pa u zadnje vrijeme Podravka većinu uspjeha doživljava uz polugu politike (dodjele zemljišta i sl.)… ili je na pomolu/u pripremi nova privatizacijska afera!?

New Report

Close