Počnimo koristiti brojne potencijale osoba s invaliditetom!

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2011. u 22:00

Dokazano je da su osobe s invaliditetom vrlo odane poslodavcu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa provodi pretpristupnim programom IPA, komponentom “Razvoj ljudskih potencijala”, projekt “Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje” (ACCESS). Njegova je provedba započela u siječnju 2010., a usmjeren je na poboljšanje pristupa strukovnom obrazovanju za učenike s teškoćama, posebice za učenike u sektoru turizma i ugostiteljstva te u sektoru poljoprivrede. Jedan od najvažnijih elemenata ovoga projekta jest omogućavanje stjecanja strukovnih kompetencija za olakšano zapošljavanje promicanjem i razvojem odgovarajućeg oblika naukovanja, odnosno praktične nastave. Istraživanje koje je provedeno u okviru projekta ACCESS pokazalo je da hrvatski poslodavci drže kako im nedostaje podrška i poticaji za prijam osoba/učenika s invaliditetom u naukovanje, nedostatnost u odgovarajućim stručnim vještinama i znanjima za rad s njima, a pritom prepoznaju važnost učenja u stvarnom okruženju tvrtke. Isto vrijedi i za praktičnu nastavu, oblik praktičnoga strukovnog obrazovanja u školama u kombinaciji teorije i vježbi.

Informacijski paket
I nastavnici u strukovnim školama traže podršku za uspješno uključivanje učenika/ca u naukovanje. Potrebe škola u vezi s tim najviše se odnose na uspostavu i zadržavanje trajnih oblika suradnje s poslodavcima. Na temelju iskustva stečenog provedbom projekta od presudne je važnosti da su sve tri strane – poslodavci, škole, učenici s teškoćama zajedno s roditeljima – pravovremeno i primjereno informirane te da im je pružena potrebna podrška kako bi se osiguralo uspješno stjecanje znanja i vještina naukovanjem ili praktičnom nastavom. Informacijski paket, sastavljen u projektu, daje svim zainteresiranim stranama ovoga procesa opće informacije i odgovore na pitanja gdje, što, zašto i kada je moguće uključiti učenike s teškoćama u naukovanje. Individualna procjena vrste i stupnja učenikovih teškoća i, još važnije, raspoloživih sposobnosti u kombinaciji s analizom potreba radnog mjesta pruža objema stranama sigurnost da potencijalni ugovor o naukovanju može biti izuzetno uzajamno koristan i za poslodavca i za naučnika, što u cijelosti znači dugoročan dobitak za društvo. Uključivanje osoba s invaliditetom u naukovanje te moguće zapošljavanje ne smanjuje nužno produktivnost ili kvalitetu rada tvrtke. Naprotiv, dokazano je da su osobe s invaliditetom vrlo odane poslodavcu, predane i motivirane, što dovodi do izvrsnih rezultata poslovanja tvrtki koje su usmjerene na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Brojne međunarodne i nacionalne ekonomske analize konkretno donose podatke o stvarnim prednostima za poslodavce. To je također naznačeno u hrvatskom istraživanju među poslodavcima (2007. – 2011.) koji su sudjelovali u nagradi “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”. Neki od zaključaka su: 87% poslodavaca smatra da njihovi zaposlenici s invaliditetom imaju potrebne kvalifikacije za posao; 88% kaže da je radna produktivnost osoba s invaliditetom u rangu sa zdravim zaposlenicima; 94% poslodavaca vidi svoje zaposlenike s invaliditetom kao vrlo pouzdane, odane i motivirane; 94% posto poslodavaca pokazuje da zaposlenici s invaliditetom ne zahtijevaju posebne mjere za integraciju u radno okruženje; 76% poslodavaca navodi da zaposlenici s invaliditetom ne očekuju nikakvu posebnu podršku od svojih kolega; 75% poslodavaca smatra da se mogući izdaci za uklanjanje prepreka na radnome mjestu isplate (iako 70% svih prilagodbi na radnome mjestu nisu fizičke barijere, nego prilagodbe radnog procesa ili radnih alata).

Marketinški faktor
Ulaganje u pripravnički staž i moguće naknadno zapošljavanje osoba s invaliditetom je “win-win” situacija za sve uključene te, gledajući srednje i dugoročno, ekonomska prilika koju ne bismo smjeli propustiti, posebno uzimajući u obzir starenje hrvatske radne snage. U Europi živi 45 milijuna osoba s invaliditetom. U Hrvatskoj 10% svih kupaca, bez obzira u kojem sektoru, osobe su s invaliditetom. Jedna od četiri osobe je bliska s osobom s invaliditetom kao članom obitelji, prijateljem, kolegom itd. Stoga ćete zapošljavanjem i prihvaćanjem osoba s invaliditetom učiniti svoju tvrtku još privlačnijom, a politika njihova uključivanja, bilo kao klijenata, bilo kao zaposlenika, postaje pozitivan marketinški faktor za vas. Naukovanje za osobe s invaliditetom je izvrsna prilika za tvrtke da se pripreme za budućnost u kojoj gospodarski uspjeh može biti osiguran. Projekt ACCESS pripremio je za poslodavce upute i materijale koji im mogu pomoći pri naukovanju osoba s invaliditetom, kao model stručnog usavršavanja isplativo i za tvrtku i za učenika!

Komentirajte prvi

New Report

Close