Počinju pregovori s Molom oko odnosa u Ini

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2013. u 11:21
Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Vlada je u zadnji čas u dnevni red današnje sjednice uvrstila tjednima odgađanu odluku o pokretanju pregovora s mađarskim Molom oko odnosa u Ini.

Vlada je u zadnji čas u dnevni red današnje sjednice uvrstila tjednima odgađanu odluku o pokretanju pregovora s mađarskim Molom oko odnosa u Ini.

Kao što je Poslovni dnevnik i najavljivao, u pregovarački tim imenovani su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je ujedno i voditelj pregovaračkog tima, te predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. U Banskim dvorima financijske rezultate koje Ina postiže u odnosu na naftno-plinske kompanije njezine veličine i potencijala u okruženju drže skoromnima, štoviše, da ne odražavaju njezine potencijale i pravo stanje poslovanja tvrtke.

Ministar Vrdoljak ocijenio je da je s pozicije Vlade kao drugog najvećeg dioničara nakon dugog privatizacijskog procesa nužno dogovoriti strateške ciljeve i usmjeriti budući razvoj najveće hrvatske energetske kompanije.

"Ina mora biti bolja nego što je danas", poručio je Vrdoljak.

Prihvaćen je i pregovarački okvir za uspostavu novog modela upravljanja Inom, kojim se kao područja pregovora definiraju korporativno upravljanje, istraživanje i proizvodnja ugljikovodika,kontrola troškova, investicija i raspodjele dobiti, kao i prerada i prodaja naftnih derivata, te plinsko poslovanje. U pregovore će se ući uz detaljnu ocjenu izvršenja ugovorenih obveza Mola iz pet ključnih ugovora sklopljenih s hrvatskom državom oko upravljanja Inom, a pregovarači će bude li potrebno za pomoć moći koristiti i međunarodne konzultante s referencama i naftnoj industriji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close