Planom restrukture prepoloviti dug Sunčanog Hvara

Autor: Marija Brnić , 02. studeni 2014. u 22:00
Sunčani Hvar pod kontrolom Slovaka/B. Filić/PIXSELL

Država bi trebala zadržati jednak vlasnički udjel od 32,36 posto.

Država bi u Sunčanom Hvaru, podupru li vjerovnici novi, izmijenjeni plan restrukturiranja, zadržala i nakon dokapitalizacije jednak vlasnički udjel od 32,36 posto.

Osigurava se to modelom dokapitalizacije "pro rata", kojim se dug pretvara u udjel u omjeru koji jamči zadržavanje istih vlasničkih odnosa. Po prijedlogu, svi se vjerovnici odriču u cijelosti potraživanja za kamate. Od razlučnih vjerovnika, HBOR bi od 2,9 milijuna kuna obveza Sunčanog Hvara otpisao 25 posto glavnice, a ostatak duga reprogramirao na pet godina uz kamatu od 5 posto. CERP bi od 25,8 milijuna kuna tražbine svu glavnicu unio u temeljni kapital, a Ministarstvo financija od 62,4 milijuna kuna, nakon otpisa, dokapitalizirao cijelom glavnicom.

Slovački Prime Tourist Resorts od 44,65 milijuna kuna po osnovu otkupa duga pozajmice Orco grupe, dokapitalizirao bi Sunčani Hvar glavnicom, dok bi od potraživanja temeljem dugova preuzetih od banaka od 413,9 milijuna kuna u temeljni kapital unio dio glavnice od 103,8 milijuna, a preostalih 294,5 milijuna reprogramirao na 15 godina s kamatom od 5 posto. Ostalim vjerovnicima s neosiguranim tražbinama predlaže se otpis 59 posto od 12 milijuna kuna, uz reprogram ostatka na 8 godina, i to beskamatno. Orcova neosigurana potraživanja od 12 milijuna kuna pretvorila bi se u temeljni kapital. Prihvaćanjem plana restrukturiranja, dug Sunčanog Hvara pao bi sa 574 milijuna na 301,6 milijuna kuna, što, po procjeni uprave, omogućuje hvarskim hotelima normalno poslovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close