Pivovara propada dok Laško čeka da Bacci pronađe novac

Autor: Ana Lučin , 20. srpanj 2010. u 22:00

U sindikatu tvrde da su za kupnju zainteresirane dvije češke i jedna američka kompanija

Unatoč najavama da je prodaja Jadranske pivovare poduzetniku Vjenceslavu Bacciju pitanje dana, splitska pivovara još nije prodana, a vlasnici, Pivovarna Laško, navodno čekaju da Bacci zatvori financijsku konstrukciju.

Premalo zanimanja
Odugovlačenje prodaje razljutilo je radnike i sindikat koji tvrde da čekanjem Baccija Laško u nepovoljan položaj stavlja ostale potencijalne kupce. Ističu da su za kupnju pivovare zainteresirane dvije češke i jedna američka tvrtka. “Pitam se zašto je nekome nešto obećano, dok pokušavaju doći ozbiljni strateški partneri. Kontaktirala me agentica dviju čeških pivovara, a rečeno mi je i da je za kupnju zainteresirana i jedna američka tvrtka koja je pregovarala preko kompanije Euro-Phoenix”, kaže Ivica Blažević, predstavnik PPDIV sindikata, dodajući kako je riječ o neodgovornom i sumnjivom ponašanju. Direktor Jadranske pivovare Nenad Buljan smatra da je riječ o nizu slobodnih interpretacija. “Svi su potencijalni kupci jednako vrijedni, ali pod uvjetom da dođu s konkretnim ponudama, što je Bacci za sada jedini napravio. Također je jedini od zainteresiranih obišao tvornicu. Dao je ponudu i sada rješava pitanje financiranja”, pojašnjava Buljan. Naglašava da nije realno očekivati da će za velik iznos bankovne garancije dobiti preko noći. “Pivovaru su do sada doista kontaktirali neki posrednici, no bez iznošenja identiteta kupaca i konkretnih ponuda pa se o tome i ne može konkretno govoriti”, kaže Buljan. Osim čekanja Baccija, radnici se pribojavaju i što stoji iza najave zbrinjavanja tehnološkog viška radnika. Kako ističe sindikalist Goran Domljanović, Buljan im je kazao da 15. srpnja mora početi s izradom plana. “Ako je u procesu prodaja i ako ima zainteresiranih, čemu onda zbrinjavanje viška? Osim toga prestali smo puniti pivo tako da ljudi više ne rade i tjera ih se na godišnje odmore”, govori Domljanović.

Očišćena tvornica
Između redaka se, kako ističe, može iščitati da se za nekoga tvornica želi očistiti od zaposlenika. Domljanović naglašava i da im je predsjednik Uprave Laškog Dušan Zorko ovih dana sam trebao javiti čekaju li Baccija ili ulaze u pregovore s drugim kupcima, ali već danima nitko do njega ne može doći.

Iz Euro-Phoenixa

‘Nismo posrednici’
Razvojni menadžer tvrtke Euro-Phoenix Zorislav Preksavec kaže kako ta tvrtka nije posrednik za navodnoga američkoga kupca pivovare.

Ne treba čekati
“Kao stručnjak mislim da je šteta da se čeka jednog čovjeka ili kompaniju. Ne znam detalje, ali Jadranska pivovara trebala bi se uključiti u ‘mergers&acquisitions’ proces”, kazao je Preksavec za Poslovni dnevnik.

Posao za profesionalce
Prema njegovim riječima, treba pustiti profesionalce da rade posao. Bit je kompetitivna atmosfera jer savjetnici uvijek dovode više ponuditelja koji se onda natječu”, tvrdi razvojni menadžer tvrtke Euro-Phoenix Zorislav Preksavec.

Komentirajte prvi

New Report

Close