Pevec kreće u širenje, nije na prodaju Amerikancima

Autor: Suzana Varošanec , 12. srpanj 2017. u 22:01
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Strategija uključuje osvajanje Jadrana, te centre malog formata na kontinentu.

Na tvrtku Pevec maloprodaja neprehrambene robe s 1,4 milijarde kuna ukupnog prihoda lani, s dobiti od 75 milijuna kuna (glavnina se predlaže za pokriće gubitaka koji su naknadno isplivali), po svemu sudeći oko je bacila američka tvrtka HPS Investment Partners (HPS), jedan od vodećih svjetskih igrača na polju investiranja. Neslužbeno se doznaje da je stav dijela dioničara, a navodno i Uprave da se Pevec ne treba prodavati, nego da treba ostati u hrvatskom vlasništvu, ali i da je to stvar skupštine dioničara čiji je sastav vlasnički disperziran, pa je heterogena. A ako se to kroz prizmu vlasničke strukture potvrdi, za mogućeg američkog investitora Pevec bi do daljnjeg mogao biti promašena meta.

 

75milijuna kuna

iznosi Pevecova 
lanjska dobit

Kako se doznaje, u prilog tome stiže i pregršt najava. S jedne strane kompanija usredotočena na daljnji rast, uglavnom kroz organsko širenje poslovanja u centrima koji su većinom iznajmljeni, a po našim izvorima i uz oslonac u strategiji stvaranja mreže kojom bi Pevec prekrio cijelo hrvatsko tržište, uključujući i politiku tzv. centara malog formata, najavljuje do kraja ove godine otvaranje još tri nova centra. Plan za osvajanje većeg tržišnog kolača koji u segmentu ‘uradi sam’ i ‘sve za dom’, kategorije koje se po asortimanu dijelom preklapaju i s Ikeom te Jyskom, u Hrvatskoj se procjenjuje na 10-ak milijardi kuna, ukratko, već je krenuo u realizaciju. Potvrđeno nam je u odnosu na mrežu centara kontinentalnog dijela biznisa da to uključuje nove centre koji će brzo proraditi u Slavonskom Brodu, Sisku i Čakovcu. Još postoji i morski poslovni kontekst jer se na Jadranskoj obali dodatno planiraju Pevecove aktivnosti na otvaranju novih centara u većim gradovima s više od 10.000 stanovnika. Iznimka su jedino oni gradovi gdje je Pevec već aktivan, i to podsjetimo kroz najam radi u Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku, dok je u Zadru od lani u svom centru kupljenom od Baumaxa, te je naravno u Puli odavno.

U tom smislu Uprava na čelu s predsjednikom Juricom Lovrinčevićem, koji ima i snažnu vlasničku polugu, oglasila je da tvrtku zanima od privatnih vlasnika kupnja atraktivnog građevinskog zemljišta, veličine od 15 do 30 tisuća m2. Poziv zainteresiranim privatnim prodavateljima je u tijeku; naime, glasnogovornica Dijana Jendrašinkin navodi da Pevec prikuplja ponude “kako bi razmotrili mogućnosti koje se nude za potencijale prodajne centre i imali procjene za srednjoročno razdoblje”.

“O svemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost, no najprije ćemo moguće potencijale evaluirati unutar kompanije”, poručuju iz Peveca uz najavu da će se kompanija službeno oglasiti svojim priopćenjem u povodu nagađanja o HSP-oj potencijalnoj investicijskoj preokupaciji s Pevecom.

U svakom slučaju indikativno je da su o Pevecu kao novoj meti Amerikanaca, ili bolje rečeno kapitala stranog porijekla kojeg zanima kako maksimalizirati zaradu, nagađanja krenula nakon što je potvrđeno da će s nešto manje od 29 milijuna eura HPS preuzeti oporavljeni dio biznisa slovenskog Merkura, stečajnog dužnika za kojeg je lani, znakovito, zainteresiran bio i sam Pevec.

Slovenska je država ovu tvrtku u problemima grupirala u dvije skupine, pa je izvan konteksta preuzimanja u stečaju osnovnog biznisa ostao bogati nekretninski dio Merkura. Stečaj slovenskog lanca trgovina tehničkom robom pokazuje se na više načina produktivan, primjerice iz navedenog iznosa planiraju se podmiriti tamošnji vjerovnici, ali to nije bio kad je riječ o navedenom prijelazu u Cro-ruke. I tako za razliku od nadasve uspješnog raspleta u kojem HSP vodi glavnu riječ, valja ponoviti kako je lani u sklopu istog postupka ne samo odbijena neobvezujuća ponuda za preuzimanje Merkura od strane brzorastućeg Peveca, nego mu je i zabranjen pristup dokumentaciji. Nakon što je u stečajne anale ušao kao najuspješniji hrvatski stečaj s preustrojem, pa i šire gledano u regiji, pod zadnje Pevec očigledno ekspandira u svom novom razvojnom ciklusu, ali samo na hrvatskom tržištu kroz organski rast. Kupnja Z1, kao i nedavno Merkurovog centra u Čakovcu novi su iskoraci.

 

1,4milijarde kuna

ukupni su prihodi Peveca u prošloj godini

Na Merkuru, moguće i nekretninama za koje je također navodno zainteresiran, poentirat će HSP, u čijoj investicijskoj mašineriji radi oko 100 investicijskih stručnjaka. Od osnivanja prije deset godina HSP provodi svoje poslovne operacije sa sjedištem u New Yorku te kroz 10-ak novih ureda na globalnoj razini tako da slovenska ‘lovina’ ulazi u katalog u kojem pod svojim upravljanjem drži oko 39 milijardi dolara vrijednosti imovine. Konkretnije, HSP se sa svojim investicijskim aktivnostima uključuje u trenutku kad je zrelo vrijeme za preuzimanje i kroz nastojanje da osigura naplatu tzv. junior duga i vlasničkih vrijednosnica u širokom spektru industrija. Inače od ranije je poznat i kao Highbridge glavne strategije, a kao dioničko društvo u privatnom vlasništvu specijalizirano za dugove i mezanine ulaganja lani je kupljeno od JP Morgana, s time da je prema javnim podacima bivši titular zadržao strategije hedge fonda Highbridgea.

Bit će zanimljivo i za nove usporedbe pogodno ono što će u nastavku pokazati kad se na tržištu sučele stari konkurenti. Po analitičarima, iako konkurencija, Merkur i Pevec su u nekoj vrsti sinergije, a svaka se maloprodaja mora širiti pod pritiskom očekivanja što od bankara, što od dobavljača i dioničara, samo je pitanje kako. Primjerice, britanski Tesco je upravo kupio za 3,5 mlrd fundi veleprodajnu tvrtku Booker, specijaliziranu i za opskrbu on-line (20%) za lokacije kao što su kino dvorane i marine. To je jedan od primjera širenja u okviru nacionalnih granica koji prati logiku ulaska u sličan biznis da bi dobio više na ekonomiji obujma. Merkur ima dobre lokacije, i sad želi maksimalizirati svoje ulaganje, a između Peveca i Merkura Amerikanci bi mogli vidjeti sinergiju i u kombinaciji s kupnjom nekretnina Merkura te Peveca, kaže jedan komentator, mogli bi stvoriti snažnu hrvatsko-slovensku kompaniju. Mjerilo je svima Bauhaus s više od 100 milijuna kuna neto dobiti u RH, koji je broj 1 u Europi, oko 10 puta profitabilniji od Pevca, kao i velik potencijal samog biznisa. S visokim EBITDA, većom od 10%, ističe se Jysk, a da taj biznis nije jednostavan pokazuje slučaj povlačenja Baumaxa i Obija čiji prostor pikira popuniti Pevec. Skupština dioničara krajem mjeseca je po mišljenju poznavatelja ključna jer ako se pokaže, što se i očekuje, da Dicentra kontrolira rad Uprave i NO-a, moći će se reći da je završilo preuzimanje Peveca od strane te osječko-vukovarske tvrtke.     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Houston , imamo problem !…………………. nemojte opet prevariti Amere…mogli bi se zainatiti
i složiti novu Jugoslaviju nakon toga…


Sve je to OK, ali kada če Pevec isplatiti 500 vozača koji su ostali zakinuti 2010god.

To si pitaj Zdravka Peveca, Pevec d.d. nema veze s tim.

Sve je to OK, ali kada če Pevec isplatiti 500 vozača koji su ostali zakinuti 2010god.

New Report

Close