‘Palma ne očekuje stečaj, uredno plaćamo državi’

Autor: Suzana Varošanec , 29. studeni 2016. u 22:01
Ivan Knežević: Uspjeli smo ishoditi uz avansno plaćanje sirovinu od Hrvatskih šuma

Nakon dogovora s Poreznom upravom direktor tvrtke Ivan Knežević zatečen potezom Državnog odvjetništva zbog čega je obustavljen predstečaj, na što se tvrtka žalila VTS-u.

Najveći hrvatski proizvođač pogrebne opreme Palma iz Jastrebarskog proživljava najtežu fazu u posljednjih 20-ak godina, a moguće i sklopu svih 70 godina dosadašnjeg poslovanja.

Prema riječima direktora i većinskog vlasnika Palme Ivana Kneževića Hrvatske šume su obustavile isporuku trupaca te je on jedva ishodio da sirovinu dobije uz avansno plaćanje, a sad se zakomplicirao i predstečaj koji je tvrtka zatražila. Naime, on je nepravomoćno obustavljen, a tvrtka se žalila. U iščekivanju što će reći VTS, kako izlaz iz problema sagledava Knežević, stečaj ne bi smio biti opcija. Palma radi kao da će predstečajna nagodba, kaže, uroditi plodom.

Postignut je načelni dogovor o modelu restrukturiranja s Karlovačkom bankom i RBA te ostalim velikim vjerovnicima, pa ga je, navodi, iznenadio potez Državnog odvjetništva koje je u postupak dostavilo knjigovodstvene kartice i JOPPD Obrasce za neisplaćene obveze za porez na dohodak, prirez i doprinose za srpanj. Kako on pojašnjava, na sastanku u Središnjem uredu Porezne uprave dogovoreno je plaćanje obveza prema državi do završetka predstečaja.

"Ukupne obveze iznose 40-ak milijuna kuna, od čega oko 1,1 milijun kn prema državi, i to smo sad platili", kaže Knežević. Tvrtka zapošljava oko 240 radnika, lani je imala 55 mil. kuna prihoda, pa pitanje njezinog opstanka muči radnike i lokalnu zajednicu: pored Jastrebarskog to je i slavonska općina Vladislavci, gdje danas radi oko 150 ljudi. Za situaciju u kojoj je taj dio Hrvatske stečaj Palme bio bi poražavajući, posebno u svjetlu činjenice da imamo tržište te da izvozimo oko 40% proizvodnje u Zapadnu Europu, kaže Knežević. Njemačka je, ističe, glavni kupac Palminih lijesova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close