Ovo trebate znati o rezultatima turističkih kompanija u prvom kvartalu

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2013. u 10:53
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Poslovni i edukacijski portal iCapital napravio je pregled rezultata turističkih kompanija u 1Q 2013.

Poslovni i edukacijski portal iCapital napravio je pregled  rezultata turističkih kompanija u 1Q 2013. 

Analizu prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Valamar Adria Holding je na krilima povećanja broja noćenja za 97,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvario rast prihoda od prodaje za 43,5% na 22,7m HRK. Zbog viših troškova EBITDA je potonula s -61m HRK na -81,6m HRK. Neto gubitak je također povećan za 24%, no moramo uzeti u obzir da ovo izvještajno razdoblje nije pravi pokazatelj profitabilnosti turističkih kompanija, budući da su snažno ovisne o turističkoj sezoni u ljetnim mjesecima. Ipak, pozitivan utjecaj na prvi kvartal imali su uskršnji praznici koji su ove godine stigli nešto ranije.

Turistička divizija rovinjske Adris Grupe, Maistra je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 46% višu razinu prodaje (15m HRK) u odnosu na isto razdoblje lani, primarno uslijed povećanja aktivnosti u hotelskom segmentu. Kao i kod Valamar Adria Holdinga, troškovi su se povećali čime je EBITDA pala s -29,3m HRK na -31,5m HRK, dok je neto gubitak uvećan s -68m HRK na -76,3m HRK.

Prihodi od prodaje Istraturista u prvom su kvartalu porasli za 11,3% na 13,3m HRK, uslijed većeg obujma poslovanja i rasta prosječnih cijena. Usprkos rastu prodaje, kompanija je smanjila troškove čime je poboljšana EBITDA u odnosu na isti kvartal prošle godine za 0,8m HRK na -33,3m HRK. Na bottom lineu je kao i kod ostalih kompanija iskazan gubitak u iznosu -35,2m HRK (-39,5m HRK u 1Q12).

HUP Zagreb je u prvom kvartalu ostvario nešto slabiji rast prodaje od ostalih kompanija (4,8%), razumljivo s obzirom na veću izloženost Zagrebu, odnosno manju ovisnost o ljetnoj sezoni. Istovremeno je kompanija i poboljšala EBITDA za 18,9% na 7,9m HRK, kao i smanjila neto gubitak s -4,9m HRK na -2,3m HRK.

Osim toga, istaknuli bismo da su sve kompanije uspjele smanjiti omjer poslovnih rashoda i poslovnih prihoda u odnosu na isto razdoblje lani, pri čemu veći omjer imaju kompanije s većim smještajnim kapacitetima.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close