Otvoren postupak predstečajne nagodbe Zagorje-Tehnobetonu

Autor: Suzana Varošanec , 30. rujan 2014. u 20:45
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždinskoj građevinskoj tvrtki Zagorje-Tehnobetonu s velikim problemima u likvidnosti Fina je otvorila postupak predstečajne nagodbe.

Varaždinskoj građevinskoj tvrtki Zagorje-Tehnobetonu s velikim problemima u likvidnosti Fina je otvorila postupak predstečajne nagodbe te je istom odlukom zakazano ročište za utvrđivanje tražbina za 20. studenog. Vjerovnici su pozvani prijaviti tražbine zaključno s 27. listopada, dok ZTB mora prije toga i to do 13. listopada dostaviti popis obveza za stanjem na dan otvaranja postupka. 

Podlogu za odluku čine izmijenjeni financijski izvještaji na dan 31. svibnja ove godine, uz koje je dano Izvješće neovisnog revizora HLB Revidicona od 22. rujna. Novi nekonsolidirani financijski izvještaji sastavljeni su, kako se navodi, u pokušaju procjene svih rizika koji proizlaze iz makroekonomskih trendova na poslovanje društva i okruženja, pogotovo u dijelu rastuće nelikvidnosti, sve težeg položaja graditeljskog sektora unutar regije, te značajnog pada tržišne vrijednosti ulaganja u nekretninski sektor. Provedena, pak, dodatna vrijednosna usklađenja na površinu su izbacila povećanje iznosa gubitka za 158 milijuna kuna, od čega 94 milijuna otpada na potraživanja od povezanih poduzetnika, a 30-ak milijuna čine dodatna potraživanja od kupaca. 

Konačni Plan financijskog i operativnog restrukturiranja za razdoblje do 2014. do 2018. godine u predstečajnom postupku Uprava će sastaviti na osnovu izmijenjenih financijskih izvještaja nakon ročišta za utvrđivanje tražbina i aktivnih pregovora koji su tijeku s ključnim vjerovnicima, navode. Plan će sadržavati i učinke dokapitalizacije strateškog partnera. 

No, ukoliko bi izostali pregovori i ne bi se definirao strateški partner s namjeravanim iznosom dokapitalizacije, te ako se ne realizirala naplata značajnijih iznosa dospjelih potraživanja, revizor navodi da Plan restrukturiranja neće omogućiti likvidnost i solventnost dužnika u razdoblju do 31. srpnja 2015.

Inače, revozor ističe pitanje sveobuhvatnosti iskazanih obvezi, a najznačajniji iznosi neizvjesnosti tiču se procjene mogućih gubitaka od umanjenja vrijednosti potraživanja od kupaca, ali i procjene mogućih gubitaka od ishoda sudskih sporova vezano za plaćanje osporenih iznosa prema dobavljačima, te drugih sporova. Kao tužitelj u ovršnim i stečajnim postupcima ZTB vodi sporove čija vrijednost iznosi 320 milijuna kuna, a utužena potraživanja dijelom su vrijednosno usklađena, pa ukupni ispravak utuženih i neutuženih potraživanja od kupaca iznosi 280 milijuna kuna. Tvrtka je tužena, pak, radi plaćanja osporenih iznosa prema dobavljačima-kooperantima u predmetima čija vrijednost iznosi 135 milijuna kuna. I pojedini dioničari su je tužili u više sporova radi pobijanja ili utvrđivanja ništavosti odluka Glavne skupštine ZTB. Uprava i pravni savjetnici ZTB, navodi se u revizorskom izvješću, nisu u mogućnosti procijeniti ishode pojedinih sudskih sporova, kao niti njihov možebitni utjecaj na financijske izvještaje, bilo pozitivan ili negativan. Inače, gubitak je u prošloj godini iznosio 148 milijuna kuna, a za prvih pet mjeseci ove godine u izvješću se navodi da on iznosi 243 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close