Odluka o stečaju Viadukta 26. rujna – blokada već iznosi 148 milijuna kuna, a raste

Autor: Suzana Varošanec , 06. rujan 2017. u 07:46
Foto: M. Topolovac / Pixsell

Trgovački sud u Zagrebu najavio zajedničku odluku o prijedlogu Holcima i Uprave građevinara.

Trgovački sud u Zagrebu za 26. rujna zakazao je ročište radi odluke ide li Viadukt u stečaj. Najavljena je kao zajednička odluka u jedinstvenom postupku po spajanju dva predmeta, tj. prijedloga: prvi je podnesen od strane vjerovnika Holcima, dok je drugi uslijedio zakonskim automatizmom nakon što je Uprava Viadukta zatražila da se predstečaj obustavi.

Čini se da otvaranje stečaja nije upitno, nego da je pitanje tko će biti stečajni upravitelj. Prema zakonu, na tu bi vruću stečajnu funkciju trebao biti imenovan predstečajni povjerenik Zdravko Tešić, no zakon poznaje i mogućnost iznimke, što se po nekima ne može isključiti. Ukupna blokada Viadukta, prema odgovorima koje smo dobili od Tešića, iznosi 148 milijuna kuna te se povećava iz dana u dan. S druge strane, iako ima zainteresiranih, udio od 5,11% Viadukta u MZLZ-u nije prodan. Razlog je, kaže, što ne postoji cjelovita procjena ukupne vrijednosti Zračne luke, čija je izrada navodno u tijeku, i za očekivati je s obzirom na zakazano sudsko ročište da će se ta imovina prodavati u otvorenom stečajnom postupku.

Projekt u Radničkoj također nije prodan, a zemljište se nalazi pod hipotekom PBZ-a. Obavljeni su, još navodi, i određeni razgovori s bankom oko moguće revitalizacije projekta, a alternativno će navedeno zemljište biti prodano u stečajnom postupku prema pravilima o ovrsi na nekretninama.

Kako se čini, ovih dana Uprava Viadukta na čelu s Damirom Kezeleom polagat će račune i na zahtjev Sindikata graditeljstva Hrvatske. Naime, u SGH kane na sastanku koji očekuju idućeg tjedna provjeriti nagađanja s tržišta da bi tvrtka mogla završiti u likvidacijskom stečaju.

Naime, do sezone godišnjih odmora iz Viadukta su stizale informacije da imaju stečajni plan, tvrdi predsjednica SGH Jasenka Vukšić.

Također, ističe i da su radnici od svibnja bez plaće, dok je mogućnost isplate tri minimalca od državne agencije koja “uskače” kod poslodavaca u poteškoćama u slučaju Viadukta – iscrpljena.     

Komentari (6)
Pogledajte sve

E moj avax10
Da je meni 5 minuta vlasti! !!!!!

toliko vaduktu duguju hc, hak ..


Znači da još uvijek nije sve gotovo za viadukt ima nade samo da bude i volje.
U par poteza oni su na konju.
Prodati udio u ZLZ i naplate duga od HC i HAC to je više nego dovoljno da se namire dugovi i krene u nove pobjede.

previše pratiš propagandne emisije iz sjeverne koreje pa si pokupio njihov stil…


Petrokemija,Vijadukt,Badel i sl. socijalističke parazite,treba bagerom poravnati u zaborav.
Menedžmentu i sindikalcima Šimecki u lopovsko,nesposobno dupe.

a što ćemo s teta Maricom Krašicom, hoće li je Pivci uskoro istjerati

New Report

Close