Novi ZLZ dobio ulagačku nagradu u Dubaiju

Autor: Marija Brnić , 31. ožujak 2015. u 12:41
Foto: Press

Činjenicu da po drugi puta osvaja priznanje, Novinić vidi pokazateljem da Hrvatskoj ne nedostaje kvalitetnih investicijskih projekata i da je investitorima Hrvatska atraktivna destinacija.

Gradnja novog putničkog teminala Međunarodne zračne luke Zagreb proglašen je najboljim investicijskim projektom u Istočnoj Europi. Sinoć je to priznanje ovom projektu dodijeljeno na jednoj od najvećih investicijskih konferencija u svijetu Annual Investment Meeting, koja se upravo održava u Dubaiju pod visokim pokroviteljstvom H.H. Sheikha Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih arapskih emirata te vladara Dubaija.

Tu je nagradu inače Hrvatska osvojila i prošle godine, za ulaganje izraelske Teve u Plivi, a ove godine u konkurenciji Češke, Poljske, Turske laureat je 265 milijuna dolara vrijedno ulaganje francuskog konzorcija ZAIC, koji čine Bouygues Batiment International i Aeroports de Paris Management. Projekt je započeo 2013. godine sklapanjem koncesijskog ugovora s Vladom RH na 30 godina, a u protekle dvije godine to je i jedno od najvećih ulaganja u Hrvatskoj.

Nagradu za ovaj najbolji investicijski projekt preuzeo je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, ističući kako je ona veliko priznanje Hrvatskoj. Činjenicu da po drugi puta osvaja priznanje, Novinić vidi pokazateljem da Hrvatskoj ne nedostaje kvalitetnih investicijskih projekata i da je investitorima Hrvatska atraktivna destinacija.

"Veliko je to priznanje, posebno imajući u vidu iznimno jaku konkurenciju zemalja u kojoj smo osvojili ovu nagradu, to su Češka, Poljska, Turska, zemlje koje svake godine ulažu znatna sredstva u promociju svojih zemalja na stranim tržištima s naglaskom upravo na Bliski istok i Ujedinjene Arapske Emirate. Ovo je još jedna potvrda svima nama da Hrvatska može kvalitetno parirati i konkurirati i na najzahtjevnijim tržištima“, ističe Novinić.

"Ponosni smo što je projekt izgradnje novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb prepoznat kao jedna od najvažnijih investicija jer će Zagrebu omogućiti da u potpunosti iskoristi svoj potencijal i postane značajno čvorište zračnog prometa u ovom dijelu Europe. Novi putnički terminal isticat će se svojim suvremenim dizajnom, a upravo je integracija dizajna, izgradnje i upravljanja terminalom ključan faktor za zadovoljstvo putnika", ističe predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Bruno Mazurkiewicz, koji napominje kako radovi na izgranji teminala napreduju
prema planu. Na gradilištu je trenutno angažirano oko 1000 radnika dnevno, iz hrvatskih građevinskih tvrtki.

Inače, ovu nagradu na ovoj se investicijskoj konferenciji na kojoj je okupljeno preko tisuću i pol investitora, nagrade dodjeljuju u šest kategorija po regijama – Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija,
Latinska Amerika, Središnja Amerika te Istočna Europa, a međunarodni ocjenjivački sud vrednuje projekte po vrijednosti ulaganja, broju ukupno novozaposlenih, izvozu i supstituciji uvoza, te lokalnim utjecajem investicije, održiviom razvoju i ekološkoj odgovornosti poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close