Nijemci HT-u dali poslove za Slovačku, Makedoniju i Crnu Goru

Autor: Bernard Ivezić , 22. srpanj 2014. u 22:00
U sklopu restrukturiranja DT-a HT-u se smiješe izvozni poslovi/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatski telekom obavljat će poslove iz područja IMS-a i IPTV-a za Slovak Telekom, Makedonski telekom i Crnogorski telekom.

Nakon Teve, i Deutsche Telekom odlučio je u Hrvatsku izdvojiti dio poslovanja.

I dok je Teva u veljači otvorila u Zagrebu Centar financijskih aktivnosti za Europu (tzv. Shared Service Center Zagreb), njemačka telekomunikacijska kompanija odlučila je u utorak u Hrvatsku "outsourcati" dio razvoja i održavanje tehnoloških platformi za IPTV i nove muiltimedijske usluge temeljene na brzom internetu za cijelu DT grupu. Riječ je o tehnologijama na temelju kojih telekom operateri, pa tako i DT, trenutačno grade usluge s najvećom dodanom vrijednosti. U HT-u objašnjavaju da su time postali važan dio dva Shared Service Centera u sklopu DT grupe, za IMS i IPTV, čime su otvorili nove izvozne poslove. No, koliki bi mogao biti financijski rezultat, nisu komentirali.

"Zagreb postaje centar za pružanje usluga u naprednim tehnologijama za nekoliko najvećih europskih telekoma", ističu u HT-u. Prvi klijenti HT-a tako će biti Slovak telekom, Makedonski telekom i Crnogorski telekom. Sva tri operatera HT-u će povjeriti tzv. IMS mrežu, odnosno tehnologiju koja im je potrebna da mogu konkurirati internetskim kompanijama u svim oblicima komunikacije. Drugim riječima, HT ima tehničke mogućnosti ponuditi usluge kojima može parirati Skypeu, Viberu i WhatsAppu, a sada će te mogućnosti moći ponuditi i tvrtkama unutar DT grupe. Za svoju IMS mrežu HT je ove godine dobio nagradu za inovaciju u fiksnim telekomunikacijama koju dodjeljuje časopis Global Telecoms Business.

Riječ je o jednoj od prestižnih nagrada u telekom industriji, a rezultat je uspješno završenog projekta koji su HT i američka kompanija Mavenir Systems započeli prošlog proljeća.Tehnički je Mavenir za HT razvio sustav koji se temelji na WebRTC tehnologiji koja omogućuje korisnicima pametnih mobitela, pametnih televizora, tableta, kao i običnih računala i laptopa, da izravno u internetskom pregledniku telefoniraju, vode videokonferencije ili razmjenjuju druge poruke. HT je tu tehnologiju već implementirao u uslugu Instrukcije.tv pretvorivši je u eLearning sustav koji se može koristiti podjednako jednostavno kao i YouTube. Osim u Shared Service Centru za IMS, HT će imati važnu ulogu i u Shared Service Centru za IPTV.

Riječ je platformi za digitalnu televiziju s kojom je operater na hrvatskom tržištu prisutan kroz uslugu MAXtv."Dobivanje ovih važnih poslova rezultat je rada stručnjaka HT-a, čija su znanja i kompetencije prepoznati među najboljim tehnološkim stručnjacima u Europi", kažu u HT-u. Objašnjavaju da su novi poslovi HT-a dio restrukturiranja matične kompanije DT-a i njegove strategije One DT Europe koja je pokrenuta prije dvije godine.

"HT je pobijedio na internom natječaju DT Grupe na temelju znanja i iskustava u ovim naprednim tehnologijama, dokazanih uspješnim vođenjem međunarodnih DT projekata i prisutnostošću značajne korisničke baze na vlastitom tržištu", kažu u HT-u. Objašnjavaju da će unutar HT-a osnovati novi odjel "kako bi se koncentrirali  postojeći resursi te osigurali nužni preduvjeti za rad u međunarodnom okruženju". Zahtjevi za izradom i implementacijom rješenja moći će dolaziti iz bilo koje članice grupe Deutsche Telekoma, zaključuju u HT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close