Nakon građevine Ivić Pašalić i u peletama gomila minuse

Autor: Biserka Ranogajec , 08. prosinac 2010. u 22:00

Sredinom prošle godine Pašalić je osnovao tvrtku i na temeljima imovine brata Zdravka počeo proizvoditi sve popularnije pelete

Među osnivačima strukovnog Udruženja proizvođača peleta od drva i drvne biomase, čija se Skupština održala početkom tjedna u Zagrebu, našao se i kontroverzni političar iz ‘90.-tih godina Ivić Pašalić. Premda se njegova tvrtka Mundus Viridis, koju službeno vodi zajedno sa suprugom Ksenijom Pašalić, od prošle godine bavi proizvodnjom peleta, do sada nisu istupali u javnost.

Perspektivna predviđanja
Ivić Pašalić je za za Poslovni dnevnik rekao kako je unatoč perspektivnim predviđanjima proizvodnja peleta ipak zahtjevan posao. Nije želio komentirati kako je sredio odnose s bratom s obzirom da se pisalo da je izigrao Zdravka preuzevši mu poslove i pogone. Tek je rekao: “Moj brat ima, doduše, problema, ali naši odnosi su naša privatna stvar. Pokušavam odvojiti obiteljske probleme o kojima se govori, od poslovnih odnosa”. Kompanija se predstavlja kao tradicionalni proizvođač peleta, što je u jednu ruku i točno. Pašalić je, naime, uzeo u najam pogone Adriadrva kraj Vrbovca, tvrtke u vlasništvu njegova brata Zdravka Pašalića, koji je doista bio jedan od pionira u proizvodnji peleta u Hrvatskoj. U kaznenoj prijavi, koju je podnio protiv brata, Zdravko Pašalić tvrdio je da je Branko Skaramuca, direktor Adriadrva, tajno sklopio ugovor s Mundus Viridisom o davanju imovine u podnajam, uključujući i pogone za obradu drva i to bez definirane cijene. Pašalić je izrazio sumnju da se njegov brat želi uknjižiti na imovinu Adriadrva kako bi s njom vratio dugove Hypo Alpe Adria grupi, što je Ivić Pašalić demantirao. Mundus Viridis ima sjedište u zagrebačkoj Odri gdje je svojedobno Pašalić – nakon što je napustio politiku – počeo graditi stanove. Kako građevinsko poduzetništvo nije bilo osobito uspješno i banke su se sve češće spominjale uz njegovo ime zbog nevraćenih kredita, prebacio se na proizvodnju isplativijih materijala, budući da pelete predstavljaju energetsku budućnost i kod nas nedovoljno iskorišten, ali i siguran izvozni proizvod.

Šezdesetak zaposlenih
U Mundusovim pogonima kraj Vrbovca trenutačno radi šezdesetak zaposlenih. Pelete prodaju u Hrvatskoj, te izvoze najviše u Italiju i nešto u Austriju. Oni su jedna od 27 članica Udruženja proizvođača peleta od drva i drvne biomase. Među njima su i vinkovačka Spačve, Drvenjača iz Fužina, FinvestCorp iz Čabra, Šišarka iz Županje i društvo Šumska biomasa koje su osnovale Hrvatske šume.

O mundusu

Obiteljska tvrtka
Mundus Viridis osnovan je u svibnju 2009. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Osnivači i direktori su Ksenija i Ivić Pašalić.

Gubitak od 653.000 kuna
Prema neslužbenim informacijama u prvoj godini poslovanja zabilježen je gubitak od 653.000 kune, koji se namjerava pokriti iz buduće dobiti.

Komentari (4)
Pogledajte sve

De mi reci molim te, jesi li ti Ivić ili Pašalić?

Od političara do industrijalca za nekoliko godina i nikome ne smrdi to?

Fala Bogu prošlo Tuđmanovo doba!

New Report

Close