NO i Uprava zadovoljni veledrogerijskim biznisom, tri faktora presudna

Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Zbog gubitka konsignacijske provizije, jednog od tri faktora koji stvaraju veliki pritisak na veledrogerije, Medika je izgubila 8 mil. kn profita.

Nadzorni odbor Medike, na svojoj jučerašnjoj sjednici, dao je suglasnost na nekonsolidirane financijske izvještaje kompanije, kao i konsolidirane financijske izvještaje Grupe Medika za poslovanje u prvih devet mjeseci ove godine, izvještava kompanija preko Zagrebačke burze.

Izvješća je utvrdio direktor Medike Jasminko Herceg koji vodi njezino poslovanje još od 2008. godine, dakle, teče njegov drugi mandat, koji je ovu funkciju preuzeo nakon odlaska dotadašnjeg direktora Damira Kuštraka

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine pokazuje se da je Medika zabilježila manji pad prihoda kao i dobiti, i to pod utjecajem nekoliko ključnih faktora koji u posljednje vrijeme posebno pritišću poslovanje veledrogerija. No, s obzirom na tržišne prilike, nelikvidnost u zdravstvenom sustavu i gospodarsku krizu zapravo su i Nadzorni odbor i Uprava zadovoljni s postignutim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, što je Herceg i potvrdio Poslovnom dnevniku.  

U prva tri kvartala 2014. ukupan nekonsolidirani prihod iznosio je 1,654 milijardi kuna,  što je 25,1 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje 2013., kad je ukupan nekonsolidirani prihod iznosio 1,679 milijardi kuna.  Time je ostvareno 21,7 milijuna kn nekonsolidirane neto dobiti, što je 3,1 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Grupa Medika, pak, ostvarila je u prvih devet mjeseci 2014. godine ukupan konsolidirani prihod u iznosu od 1,714 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju prethodne godine ostvarila ukupan konsolidirani prihod u iznosu od 1,745 milijardi, što je 30,9 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kako se navodi u priopćenju, time je ostvarena konsolidirana neto dobit u iznosu od 21,6 milijuna kuna, što je 4,7 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Inače, nekoliko je razloga koji opterećuju poslovanje veledrogerija, pa tako i  najveće domaće tvrtke. Prvenstveni razlog leži, kako se može čuti, u padu proizvođačkih cijena, a one su ove godine u prosjeku pale  za 15 posto za lijekove na recept. Nadalje, tome navodno kumuje i sudjelovanje na bolničkim tenderima jer onaj tko želi raditi sve više se mora prilagođavati krizi, a  drugim riječima to znači davanje ekstra rabata. Postoji još jedan negativan efekt koji se odrazio na razinu prihoda -  gubitak konsignacijske provizije. Od ulaska Hrvatske u EU ovdašnje veledrogerije izgubile su konsignacijska skladišta što znači i jedan punjač prihoda, čak prilično izdašan, koji su prije toga inkasirali od stranih partnera. Kako se neslužbeno doznaje, na račun gubitka konsignacijske provizije Medika je izgubila oko 8 milijuna kuna profita. 

Komentari (1)
  • benčić-jur
    benčić-jur 8:38 1.11.2014.

    Niti slova o prosječno ostvarenoj trgovačkoj marži u visini od 10%, a još manje o rezultatima poslovanja u uvjetima primjene Pravilnika o diferencijalnim veleprodajnim maržama, koji pravilnik je sadašnji ministar zdravlja donio neposredno pred odlazak s čelnog mjesta u HZZO-u na poziciju ministra.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!