Mlinarski biznis Agrokorova Belja i PIK Vinkovaca preuzima Granolio

Autor: Jadranka Dozan , 15. travanj 2014. u 22:00
Ivica Todorić odustaje od mlinarstva/Marko Mrkonjić/PIXSELL

I Belje i PIK Vinkovci ističu da se u daljnjem poslovanju namjeravaju fokusirati na ‘core’ biznis – ratarsku i stočarsku proizvodnju.

Nakon što su PIK Vinkovci u ponedjeljak izvijestili investicijsku javnost da se rješavaju mlinarskog poslovanja, istu obavijest u utorak su uputili iz još jedne Agrokorove tvrtke – PIK-a Belje.

Prema priopćenjima objavljenim putem Zagrebačke burze, obje su sastavnice koncerna Ivice Todorića početkom ovog tjedna već potpisale i okvirne ugovore o prijenosu mlinarskog biznisa, a u oba slučaja prepuštaju ga zagrebačkoj tvrtki Granolio. I predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić i direktor PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja imaju ista objašnjenja što sve obuhvaća ta operacija. Predmet prijenosa su, kažu,  "pokretnine, nekretnine i druga materijalna i nematerijalna imovina koja je u funkciji mlinarskog poslovanja", a u oba slučaja proces će se dovršiti početkom svibnja.

Odluka da se riješe mlinarskog poslovanja posljedica je, kažu, poslovne odluke kompanije da se u svom daljnjem poslovanju fokusira na 'core' aktivnosti – dakle, u ratarsku i stočarsku (u slučaju PIK-a Vinkovci i povrtlarsku) te njima prateće proizvodnje. "Mlinarstvo je u sadašnjoj fazi zahtijevalo značajne investicije pa je s ciljem širenja i ulaganja u temeljne aktivnosti donesena navedena odluka", stoji u oba priopćenja. A u oba slučaja čelnici dviju Agrokorovih kompanija procjenjuju i da kratkoročno odluka o rješavanju mlinarskog biznisa neće imati značajnijeg utjecaja na cijenu dionice, ali da će srednjoročno i dugoročno imati pozitivan efekt.

Prodaja mlinarskog biznisa očito je dio procesa pospremanja Agrokorova portfelja nakon preuzimanja Mercatora, čime je 'retail' samo dodatno podcrtan kao jedna od ključnih strateških odrednica Agrokor grupe. Ostaje vidjeti hoće li, odnosno koje bi se današnje sastavnice u Agrokorovu spektru djelatnosti u dogledno vrijeme mogle rješavati na sličan način kao mlinarska proizvodnja. Kako god bilo,  ona će odskora biti pod okriljem Granolija, tvrtke koja je u četiri godine (u razdoblju 2008-2012.) više nego udvosturčila ukupne prihode, na više od 850 milijuna kuna. Tu zagrebačku tvrtku upravljački vodi Hrvoje Filipović, a i vlasnički je pod kontrolom obitelji nekadašnjeg bankara Franje Filipovića (svojedobno u Upravi Zabe, a potom u PBZ-u) koji je u Nadzornom odboru Granolija. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ajde evo vam primjer jednom slučajno sam sa Italijanima bio na pikniku ,naime bili su začuđeni kvalitetom brašna i pršuta normalno da se ovim ljudima s Sicilije mora dokazat sa čime raspolažemo e sad sa eko svinjom koja jede žir u Vinkovačkim šumama (okolica) sa brašnom koje prepoznaju majstori kuhinja Talijani,,,,međutim kod nas nema specijalnih stručnjaka koji mogu sve to obuhvatit ili plasirat ,,ali nas 3 poljoprivrednih tehničara smo im dočarali RH proizvode e sad još spojite malo Lov i Hr more ,,,Rh zarađuje minimum na turizmu,siguran sam da možemo 5 puta više zaradit ,,ali pojedinci koče i povlače ručne .

Još malo će gospodin Todorić prodati neke firme i za jednu (1 kn).

Bar će biti na nuli.

Ipak je CASH zakon.[emo_palacd]

Je, bas Juicy vrijedi pogotovo bez police u Konzumu odnosno novom Konzum-Mercatoru. To je bila samo igra za javnost da Zaba iskreditira tih 300-tinjak milijuna Jamnici za kolateral prema novim kreditorima. Da su mogli, prodali bi oni to i za 5 milijardi dolara samo kad bi to bilo moguce. Zalog su brand i polica, Stanic je maneken, a Toda zeljan keša ko Sahara kise.

Vrijede PIK i ledo i 800 milijardi, al ne u ovom zivotu, a ni ovom svemiru.[emo_vrtimise]

Svaki poduzetnik u Hrvatskoj a i inozemstvu volio bi biti u ‘ozbiljnim problemima’ poput njega…nema on većih problema a normalno da je operacija Mercator itekako zahtjevna. Ovo i.nisu baš sitni dilovi jer on ništa ne daje jeftino…gospoda su se itekako isprsila i zakreditirala da to kupe…samo ono.objavljeno za Juicy Stanic grupa platila je golemih 45 milijuna eura!!! To su priče koje se pričaju godinama da bi on prodao Ledo ili PiK….a nijedan domaći poduzetnik ne bi ni.mogao to kupit jer ako je za Juicy dobio 45 mil onda Ledo ili PiK vrijede po 500 mil eura…..

New Report

Close