Pekarski hit: Smrznute će bureke izvoziti i u Brazil

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 25. rujan 2013. u 02:48
Tvornicu u Radničkoj M. Bandiću pokazao je direktor M. Picukarić/ Davor Puklavec/PIXSELL

U najmoderniju tvornicu kruha u regiji uložili su 40 milijuna eura, smrznute bureke već izvoze.

Smrznuti bureci Mlinara u Europi su već pravi hit. Najveća hrvatska pekarska industrija izvozi ih već u Švedsku, Mađarsku, Njemačku, Češku, Poljsku i Slovačku, a upravo pregovara i o njihovu izvozu u Brazil, doznajemo od direktora i člana uprave Mlinara Marina Picukarića.

Tvrtka u većinskome vlasništvu Mate Škoje u utorak je na zagrebačkoj Radničkoj cesti novinarima i gradonačelniku Milanu Bandiću predstavila najveću i najmoderniju tvornicu kruha u regiji, greenfield investiciju u kojoj je unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj uloženo 40 milijuna eura. Pekarska proizvodnja organizirana je na više od 20.000 četvornih metara, s kapacitetom više od 95 milijuna proizvoda godišnje, te certificirana po najvišim europskim standardima od IFS-a, ISO 9001 i HACCP-a, do halala i koshera.

Usporedno s razvojem nove tvornice, najstariji hrvatski pekarski brend razvija i maloprodajnu mrežu. Ima već više od 170 specijaliziranih prodavaonica u Hrvatskoj, gdje svakodnevno nastoje opravdati poziciju lidera, te u Sloveniji i Mađarskoj, gdje je u proboj krenuo potkraj lanjske godine. Samo u ovoj godini otvoreno je 18 prodavaonica pekarskih proizvoda: šest u RH, sedam u Sloveniji i pet u Mađarskoj, a u planu ih je još 10-ak do kraja 2013., otkriva Picukarić. Pekarski proizvodi ujednačene su kvalitete i izgleda proizvedeni u tvornicama u Zagrebu, Osijeku i Poreču. Više od 140 transportnih i dostavnih vozila svakodnevno ih dostavlja svježe i zamrznute na više od 1000 dostavnih mjesta diljem Hrvatske, a prvi među hrvatskim pekarama izvoze i svježi kruh na tržište Slovenije, objašnjava Picukarić.

Doznajemo kako prodaja u Mlinaru u ovoj godini raste po stopi od 12 posto, a i od ulaska u EU i jedinstvenoga europskog tržišta očekuju samo pozitivan utjecaj zbog smanjenih administrativnih zapreka, olakšane logistike zbog ukidanja granica te pojednostavljene nabave. Zapravo, sve što su radili proteklih godina, od razvoja maloprodajne mreže, utemeljenja snažne distribucijske logistike, preko inovacija u proizvodnji, istraživanja u području zamrznutog programa do gradnje velikih proizvodnih kapaciteta u Zagrebu, bilo je u funkciji priprema nastupa na tržištu EU, ističu u Mlinaru. U Mlinar grupi je više od 1700 radnika, od čega 811 na području Zagreba, a konstantno je u tijeku zapošljavanje novih djelatnika u svim segmentima s obzirom na širenje poslovanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close