Mikulić prodaje tvornicu Pan za 1,5 milijardi kuna

Autor: Ivan Pandžić , 02. prosinac 2009. u 22:00

Vlasnik Pana tvrdi da se na prodaju nije odlučio zbog financijskih problema nego prikupljanja novca za preseljenje u Ivanić Grad

Marinko Mikulić, kao većinski vlasnik papirne industrije Pan, započeo je prodaju vrijednih nekretnina u vlasništvu tvrtke. U srijedu je oglašen paket triju nekretnina, od kojih je najvrednije zemljište i tvornica na zagrebačkom Žitnjaku.

Službena procjena
Osim toga prodaje se objekt i zemljište u Puli te prodavaonica uz zagrebački glavni kolodvor. Zemljište i tvornica na ukupnoj površini od 243.000 četvornih metara službeno su procijenjeni na 203 milijuna eura, dok za ostale objekte nema procjena.Mikulić je izjavio za Poslovni dnevnik da prodaju nije započeo zbog financijskih problema, nego tvornicu prodaje da bi prikupio kapital za gradnju novog pogona u Ivanić Gradu koji je već najavio. Ostala dva objekta nisu mu potrebna jer u Istri ne planira razvijati maloprodaju, a prodavaonica uz glavni kolodvor nije mu zanimljiva jer se na toj poziciji još neko vrijeme neće moći graditi. Za zemljište i tvornicu je osnovana i posebna tvrtka. Tu lokaciju je konzultantska kuća CB Richard Ellis procijenila na 203 milijuna eura zbog velike dopuštene izgrađenosti. Može se graditi ukupno gotovo 850.000 četvornih metara bruto. “Zapravo prodajem udjel u kompaniji jer bih volio zadržati polovicu tog zemljišta i dalje ulagati u razvoj lokacije. Međutim, ako dobijem dobru ponudu, moguće je da se sve proda. Naša želja je početi graditi novu tvornicu u Ivaniću u ožujku sljedeće godine kako bismo je završili do proljeća 2012. godine”, izjavio je Mikulić za Poslovni dnevnik. Dodaje da nije izabrao loše vrijeme za prodaju jer još ima interesa investitora, a oglas je objavio kako bi javno licitirao s ponudama. Za lokaciju na Žitnjaku, uz Radničku cestu, već je razrađen i “master plan”. Cijeli projekt je nazvan Airport Avenue Centar. Projektom je predviđeno devet nebodera, trgovački centar te oko 200.000 četvornih metara bruto za stanove. Središnji dio projekta je jezero oko kojeg bi se izdizale građevine. Od devet nebodera, koji će imati najmanje 25 katova, u dva bi bili smješteni hoteli, a u sedam uredi. Još jedan manji spa hotel je predviđen uz samo jezero.




Čeka se odobrenje
Realizacija projekta je podijeljena u nekoliko faza, a prva je gradnja trgovačkog centra i jednog od hotela. Procjena troškova za realizaciju je oko 137 milijuna eura. Cijeli projekt još trebaju odobriti gradski urbanisti. Mikulić je inače već prije želio prodati dio tog zemljišta za trgovački centar kako bi platio dugove, ali zbog krize od toga je odustao pa sada nudi cijeli projekt.

Pomoć

Bandić osigurao izgrađenost
Visoka izgrađenost osigurana je inicijativom Milana Bandića koji je poslao tvrtkama pismo da prijave željene prenamjene u urbanističkom planu. Zahtjev Pana je u cijelosti prihvaćen.

Komentirajte prvi

New Report

Close