Menopauza je novi izazov farmaceutima

Autor: Marija Crnjak , 21. svibanj 2014. u 18:30
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Umjesto prikladne pomoći, ženama u menopauzi i postmenopauzi se često prepisuju antidepresivi, koji izazivaju ovisnost.

Iako žene oko trećinu života provedu u menopauzi i postmenopauzi, ta je tema još uvijek tabu, a alternative za olakšavanje simtoma poput neugodnih “valunga”, lupanja srca, razdražljivosti i nesanice nedovoljno su istražene. Također, u strahu od štetnih nuspojava zamjenske hormonske terapije koju uzima tek oko deset posto žena, mnoge žene ne samo da pate pate zbog neugodnih simptoma koje nosi menopauza, već i zbog općeg ignoriranja od strane okoline i liječnika žene zanemaruju zdravlje i izbjegavaju preventivne preglede.

Štoviše, umjesto prikladne pomoći, ženama se redovito propisuju antidepresivi, iako je poznato da izazivaju ovisnost i tek privremeno rješavaju samo djelić problema. Zanemarili smo brigu o kvaliteti života žena, upozorio je u utorak dr.sc. Velimir Šimunić iz Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, predstavljajući “Femipause”, novi PharmaSov dodatak prehrani namijenjen ženama u menopauzi. Šimunić stoga pozdravlja svaki proizvod koji će podići svijest o problemu i olakšati tegobe.

Nakon ProBalansa koji je na tržište plasiran krajem prošle godine, ovo je drugi proizvod iz nove PharmaSove Consumer Health Care divizije s kojim generička farmaceutska tvrtka Luke Rajića planira izaći na inozemna tržišta. Proizvod koji koristi isljučivo prirodne sastojke razvili su PharmaSovi stručnjaci u tvornici u Popovači, istaknuo je predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

“Proizvod nakon hrvatskog planiramo staviti na tržište regije, potom u Švicarsku a onda i na druga tržišta. Također, do kraja godine očekujemo lansiranje još četiri proizvoda iz CHC divizije”, najavio je Jakšić.

Tržište

Potencijal od pola milijuna kupaca

Struktura stanovništva pokazuje da PharmaS za svoj novi proizvod samo na hrvatskom tržištu ima potencijalno pola milijuna kupaca. Kako je proizvod biljnog porijekla, stručnjaci kažu da je potrebno oko dva mjeseca uzimanja kako bi se pokrenuli receptori i osjetio pravi učinak proizvoda koji u jednoj kutiji sadrži mjesečnu dozu tableta s različitim sastojcima i učincima, za dnevnu i noćnu upotrebu, s tim da se uzimanje preporučuje dok postoji potreba, što je kod većine žena od pet do sedam godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ocito se trazi novi Talidomid. Prof Simunic neka se uhvati Preferansa i tenisa- to mu je dobro islo…nekoc.

New Report

Close