Luka Ploče zainteresirana za Luku Vukovar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 16:36
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Luka Ploče objavila je putem Zagrebačke burze da je iskazala interes za kupnju 100 postotnog vlasničkog udjela u Luci Vukovar.

Luka Ploče objavila je putem Zagrebačke burze da je iskazala interes za kupnju 100 postotnog vlasničkog udjela u Luci Vukovar, za čiju je kupnju rok za dostavu ponuda istekao danas u 15 sati.

Odluku o prodaji stopostotnog poslovnog udjela u Luci Ploče, ukupne nominalne vrijednosti 38,07 milijuna kuna, Vlada je donijela 23. srpnja ove godine.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju poslovnog udjela Luke Vukovar u vlasništvu države provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) je objavio krajem srpnja, a rok za dostavu pisama namjere za iskazivanje interesa istekao je danas u 15 sati.

Nakon prikupljanja pisama namjere te donošenja odluke o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, CERP će investitore koji su u roku dostavili pisma namjere pisanim putem pozvati na podnošenje obvezujućih ponuda.

Prema podacima iz obrazloženja Vladine odluke, glavni korisnici usluga Luke Vukovar su gospodarski subjekti iz Hrvatske i sjevernog dijela BiH, a kako njihova gospodarska aktivnost stagnira, "Luka Vukovar se suočava sa smanjenjem vlastite poslovne aktivnosti, kao posljedicom gospodarske krize".

Tako je 2013. godine, navodi se u obrazloženju, Luka Vukovar ostvarila 13,5 milijuna kuna prihoda i 264,8 tisuća kuna dobiti, naspram 16 milijuna kuna prihoda iz 2012. godine.

Luka Vukovar ima 76 zaposlenika, a u odluci Vlade posebno se ističe da ta tvrtka svoje poslovanje u cijelosti financira isključivo iz vlastitih prihoda s tržišta te nema kreditnih zaduženja niti bilo kakvih drugih obveza prema financijskim institucijama.

No, u cilju povećanja zaposlenosti i iskorištenosti kapaciteta, potreban je dodatni iskorak, odnosno partner koji bi osigurao dodatne terete u luci, posebice kroz uključenje ove, kao i ostalih hrvatskih riječnih luka, u intermodalnu transportnu mrežu, stoji u obrazloženju Vladine odluke da se proda Luka Vukovar.

Komentirajte prvi

New Report

Close