Ljeti raste interes za gotovinske kredite

Autor: Tin Bašić , 30. svibanj 2011. u 22:00

Za one koji nemaju ujaka ili strica koji će im ustupiti svoj krevet na dva tjedna, postoji opcija uzimanja kredita u banci, iako banke nemaju posebne kredite za ljetovanje, već samo gotovinske

Bliži se ljeto, a misli mnogih sve više okrenute su planiranju godišnjeg odmora. Prema nekim istraživanjima, dvije trećine Hrvata ove će godine na more, od čega će veći dio ljetovanje provesti u privatnom smještaju.

Budući da gospodarske prilike u Hrvatskoj nisu sjajne, što je ostavilo posljedice na standard građana i njihovu platežnu moć, dio ljudi se bez obzira na sve zasigurno ne želi odreći svojh dva tjedna na moru. Bilo na Jadranu, bilo na nekim drugim destinacijama. No, kako doći do prijeko potrebnog novca za ljetovanje, a stanje kućnog budžeta nije optimistično? Postoje brojne mogućnosti za one koji će bez obzira na sve sebi i obitelji priuštiti dva tjedna mora jer su to, ako ništa drugo, zaslužili. Jedna mogućnost, za one koji nemaju vlastiti smještaj ili ujaka ili strica sa krevetom viška, je kupovina aranžmana u turističkoj agenciji. Planiranje takvog ljetovanja možda je jednostavnije jer se agencije pobrinu za sve, a nude i mogućnost obročnog plaćanja, što mnogima i odgovora jer će u nekoliko rata otplatiti zasluženi godišnji odmor, a da neće morati drastičnije stezati remen. Druga, pak, mogućnost je odlazak u banku. Iako mnogi zaziru od toga da kreditom financiraju ljetovanje, dio će se ipak odlučiti za ovu opciju. Pogotovo oni koji putuju na željene daleke destinacije i za to su spremni podići kredit. No, najveće banke ne nude posebne kredite za ljetovanje, nego građani mogu zatražiti nenamjenski gotovinski kredit i na taj način financirati ljetovanje sebi i obitelji.

Vrste plaćanja
Iako Privredna banka Zagreb (PBZ), kao i ostale banke nama posebne pakete kredita za ljetovanje, nego nudi klasične gotovinske nenamjenske kretide, PBZ Card korisnicima American Express kartica na raspolaganju imaju tri vrste plaćanja na rate kojima mogu podmiriti troškove ljetovanja: potrošački krediti, revolving krediti te najpopularnija obročna otplata do 12 rata, bez kamata i naknada. Potrošačkim kreditom putem AmEx-a može se dobiti do 100.000 kuna, ovisno o kreditnoj sposobnosti na rok otplate do 60 mjeseci po fikson kamatnoj stopi od 8,98 posto (EKS 10,06% rok otplate od 60 mjeseci). “Kao i prethodnih godina, korisnici će se zasigurno služiti benefitima koje omogućuju navedeni načini plaćanja. Budući da su troškovi ljetovanja poprilično visoki, kupnja na rate omogućuje kupnju ljetnih aranžmana dostižnom, a otplatu ipak lakšom”, smatraju u PBZ-u. Kažu kako najveći dio kupnje na rate u turističkim agencijama zauzima kategorija kupnje American Express karticom putem obročne otplate bez kamata i naknada, jer 70 do 90 posto korisnika vrši kupnju aranžmana i ljetovanja navedenim načinom plaćanja. Ostatak čine jednokratne kupnje i kupnje putem PBZ potrošačkog kredita. U Hrvatskoj poštanskoj banci građani mogu dobiti kredit u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz euro u iznosu od 1500 do 21.000 eura s rokom otplate od 12 do 180 mjeseci, ovisno o iznosu kredita i mogućnošću ugovaranja počeka od tri mjeseca. Kamata na kredit iznosi 8,99 posto godišnje.Zagrebačka banka u ponudi nema poseban namjenski kredit za financiranje ljetovanja, no kažu da za ovu svrhu građanima dobro mogu poslužiti revolving kreditne kartice, putem kojih se mogu pokriti sve stavke ljetovanja – od troškova smještaja i puta, do same potrošnje na ljetovanju, dok modalitet otplate odabire sam korisnik.

Kupnja aranžmana
“Za ovu svrhu, u slučaju kupnje turističkih paket-aranžmana, na odabranim prodajnim mjestima može se koristiti i potrošački kredit po Individualnoj MasterCard kartici do čak 36 rata kao i obročna otplata po Maestro, Visa Avenue Mall, Individualnoj MasterCard i go! kartici do 12 rata, koja je i najpovoljniji način plaćanja budući da klijenti kupuju odmah, a plaćaju u ratama i to bez kamata, naknada i dodatnih troškova”, poručuju u Zabi.

Valutna kauzula
Erste banka nudi nekoliko modela nenamjenskih kredita kojima se može financirati ljetovanje. “Riječ je o gotovinskim kreditima uz povoljnu kamatnu stopu, a ukoliko klijent ostvaruje redovita mjesečna primanja preko tekućeg računa otvorenog u Erste banci u mogućnosti je ostvariti još povoljnije uvjete kreditiranja”, ističu u Ersteu koja je prpšle godine plasirala 30.000 gotovisnkih kredita svih vrsta ukupne vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna. U Raiffeisen banci traje akcija do kraja lipnja tijekom koje građani mogu podići kredit od 1000 eura do 30.000,00 u kunskoj protuvrijednosti obračunato po srednjem tečaju banke za euro važećem na dan korištenja kredita ili od 5000 do 225.000 kuna. Hypo Alpe-Adria banka također do kraja lipnja nudi nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu u eurima. Riječ je o iznosu kredita od 1500 do 20.000 eura uz rok otplate do devet godine. Kamatna stopa je od 7,99 posto (EKS 9,65%), a naknada je jedan posto. Također, visina kamate ovisi jeste li klijent banke ili ne. Iz SG-Splitske banke poručuju kako u razdoblju do kraja lipnja značajno raste interes za gotovinske kredite, iako ne mogu potvrditi da klijenti uzimaju kredit isključivo za ljetovanje. “Pretpostavljamo da dio podignutog gotovinskog kredita odvajaju i za tu namjenu. Ipak smatramo da se za ovu namjenu više koriste limiti na tekućim računima i karticama”, kažu u toj banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close