Lagerkvist & Partners: Kupca za HPB tražili bi u Rusiji i Kini

Autor: Darko Markušić , 16. studeni 2012. u 15:09
PXL

Magnus Lagerkvist za Poslovni dnevnik je izjavio kako je ponovljeni natječaj bio kvalitetniji od prvog na kojeg su se žalili.

Nakon što ni na drugom, ponovljenom, natječaju za savjetnika u privatizaciji Hrvatske poštanske banke švedski Lagerkvist& Partners nisu uspjeli dobiti povjerenje Ministarstva financija, predsjednik Uprave Lagerkvist & Partnersa Magnus Lagerkvist za Poslovni dnevnik je izjavio kako je ponovljeni natječaj bio kvalitetniji od prvog na koji su se žalili.

>>> Za savjetnika za privatizaciju HPB-a izabrana ponuda Confida-Revizije

"Prodaja HPB-a je izuzetno težak zadatak i mogućnost pronalaženja kupca u Europi je vrlo mala, tako da će vjerojatno 'nakon dubokih analiza' zaključiti da se ide u javnu ponudu dionica tako da će država imati i dodatnih troškova.", naglašava Lagerkvist. Naša razmišljanja su išla u smjeru da bi najvjerojatniji kupac HPB-a bili Kinezi ili Rusi gdje imamo dobru mrežu poslovnih kontakata, dodaje. Nadam se da će prodaja HPB-a i bez nas biti uspješna.

Ipak, kaže, sam odabir konzultanata nije bio savršen. Vrlo malo dokumentacije je ponovno bilo prevedeno na engleski, nešto više nego na prvom natječaju i to je bilo sve što se promijenilo. I dalje je, za razliku od natječaja u EU, bilo čudnih zahtjeva i pitanja za ovu fazu postupka privatizacije – naglašava švedski konzultant i dodaje kako je sam postupak vrednovanja ponuda ipak bitno poboljšan.

Komentirajte prvi

New Report

Close