Končar se u suradnji s Kolektorom natječe za kupnju Litostroj Powera

Autor: Ante Pavić , 20. listopad 2013. u 22:00
Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago/Žarko Bašić/PIXSELL

Končar bi bio samo manjinski suvlasnik Litostroj Powera te ga ne bi mogao uklopiti u vlastitu grupu.

Hrvatska elektroenergetska kompanija Končar u partnerstvu sa slovenskom kompanijom Kolektor natjecat će se za kupnju tvrtke Litostroj Power.

Riječ je o tvrtki kćeri Cimosa, slovenskog diva automobilske industrije koji je nedavno upao u financijske probleme zbog čega je primoran prodavati dijelove kompanije. Kako Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje, Končar bi bio samo manjinski suvlasnik Litostroj Powera te ga ne bi mogao uklopiti unutar vlastite grupacije u slučaju uspješne kupnje jer je Kolektor većinski partner. Kako je za slovenske Finance izjavio Stojan Petrič, predsjednik Uprave Kolektora, njegova kompanija želi Litostroj Power jer mu je cilj zaokružiti proizvodnju na području energetike, budući da je vlasnik Kolektor Etra koji proizvodi transformatore pa sada želi u proizvodnju uključiti turbine i inženjering.

 

24milijuna

eura prije godinu dana za kupnju Litostroja nudila je tvrtka Gen Energija

Za sada nije poznato koliki su iznos Končar i Kolektor spremni ponuditi, ali je sigurno da neće biti jedini. Za kompaniju se zanima i državni Gen Energija, slovenski proizvođač električne energije koji u vlasništvu ima nuklearnu elektranu Krško, Savske elektrane preko kojih sudjeluje u 40-postotnom suvlasništvu Srednjesavskih elektrana. Cimos je i prije godinu dana prodavao Litostroj Power, ali prodaja nikada nije finalizirana. Prema napisima Dnevnika, Gen Energija je prije godinu dana za kupnju Litostroj Powera ponudila 24 milijuna eura, što je bio najmanji iznos među ostalim ponuditeljima. Poljski financijski fond Innova capital koji je prije godinu dana dao najizdašniju ponudu od 42 mililjuna eura, ponovno pokazuje zanimanje.

U igri su i Holding slovenskih elektrana (HSE), te Gorenje koji još uvijek mora dobiti dozvolu Nadzornog odbora za natjecanje. Vrijeme curi budući da u ponedjeljak istječe rok za davanje neobvezujućih ponuda. Kako pišu Finance, Litostroj Power ove godine nešto slabije posluje te očekuje prihode od 50 milijuna eura, a Cimos bi od prodaje mogao zaraditi najmanje 20 milijuna eura. Slovenska tvrtka nekoć je bila dio golemog konzorcija Litostroj koji je, između ostalog, proizvodio turbine za veliki broj hidrocentrala u bivšoj Jugoslaviji.

Do 1991. godine je usko surađivao s Končarom koji je proizvodio generatore, s kojim je zajedno s mariborskom Metalnom, proizvodio, ugrađivao i servisirao opremu za većinu hidrocentrala po cijeloj bivšoj državi. S obzirom na zajedničku povijest, sasvim je razumljiv Končarov interes za sudjelovanje u kupnji Litostroj Powera kojim bi dodatno proširio ponudu i tržište, budući da Litostroj Power ne posluje samo u zemljama bivše Jugoslavije, nego u brojnim državama diljem svijeta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close