INsig2 izdvaja se iz IN2 grupe i nije prodan

Autor: Bernard Ivezić , 11. siječanj 2018. u 14:03
Goran Oparnica, generalni direktor tvrtke INsig2/Goran Jakuš/PIXSELL

Goran Oparnica potvrdio nam je informaciju o izdvajanju. Doznajemo da tvrtka ostaje u osobnom vlasništvu Ante Mandića.

U javnost polako cure detalji prodaje najvećeg hrvatskog proizvođača softvera po narudžbi IN2 grupe kanadskom holdingu Constellation Softwareu.

Dok se čeka početak idućeg tjedna, za kad je IN2 grupa najavila da će se formalno zaključiti transakcija i kada će, uvjeravaju, dati više informacija o tom poslu, doznali smo da u paketu nisu prodane sve članice grupe. Tako je tvrtka INsig2 objavila da se izdvaja iz IN2 grupe i da nastavlja poslovati samostalno. Goran Oparnica, glavni direktor INsig2  potvrdio nam je tu informaciju. Kako doznajemo, za razliku od drugih tvrtki kćeri IN2 grupe, tvrtka INsig2  bila i ostaje u osobnom vlasništvu osnivača, direktora i jedinog vlasnika IN2 grupe Ante Mandića.

Digitalni forenzičari
"Sve dosad vlasnički povezane firme s osobom Ante Mandića su marketinški na tržištu nastupale kao IN2 grupa te od samog osnutka, po svom poslovnom modelu i po djelatnostima, INsig2 je bio prilično neovisan od ostatka IN2 grupe, pa je samim time i izuzet od prodaje", kaže Oparnica.

INsig2 je najuspješnija hrvatska tvrtka za informacijsku sigurnost. Isprva su se specijalizirali za digitalnu forenziku, a kasnije proširivali ponudu prema integriranoj IT sigurnosti. Prva je hrvatska tvrtka koja je počela raditi za NATO i predvodnica je konzorcija koji je osvojio OLAF-ov posao edukacije 700 europskih policajaca o digitalnoj forenzici. Tvrtka INsig2 toliko je uspješna da, dok najveće internetske i softverske tvrtke na svijetu dolaze iz SAD-a, upravo ova hrvatska tvrtka podučava o sigurnosti u digitalnom svijetu Amerikance.

Oparnica kaže da trenutačno imaju 40 zaposlenih i da planiraju nova zapošljavanja. No, nije želio ići u detalje o poslovima koje rade i tek planiraju raditi. "Mogu samo reći da zadnjih sedam godina imamo kontinuirani rast i da će se po svim pokazateljima taj rast nastaviti i u budućnosti", kaže Oparnica. I dok pokazatelji za 2017. još nisu dostupni, oni za 2016. pokazuju da je INsig2 prihod povećao s 29,3 na 30,1 milijun kuna. Neto dobit skočila je s 1,17 na 1,54 milijuna kuna.

Oparnica dodaje da planiraju nastaviti rasti organski i lokalno i globalno. Posljednji korak bilo im je otvaranje ureda u Indoneziji. "Nastavit ćemo nastupati kao potpuno samostalna firma, ali u rebrending ne idemo. INsig2 je kroz uspješne projekte na svim kontinentima postao globalno prepoznati brend i nemamo ga namjeru mijenjati", ističe Oparnica.

Sudski registar
Prema podacima iz Sudskog registra, uz matičnu tvrtku IN2, tvrtke kojima je izravno IN2 grupa vlasnik još su IN2bet, IN2data, Igea i Pardus. Tvrtka INsig2 na tom popisu nikad nije bila. U Bosni i Hercegovini IN2 grupa vlasnik je istoimene lokalne tvrtke kao i tvrtke MegaIN2, a grupa ima i istoimene tvrtke u Albaniji, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Makedoniji. Vlasnik IN2 grupe Ante Mandić do zaključivanja broja bio nam je nedostupan za komentar.

Kanadski softverski holding Constellation Software, koji je u procesu preuzimanja IN2 grupe, to je napravio preko svoje tvrtke kćeri Aquila Softwarea sa sjedištem na Floridi. Aquila je već prisutna u regiji kao vlasnik slovenske softverske tvrtke Halcom, koja razvija rješenja za financije i bankarstvo. Sama Aquila kupuje softverske tvrtke koje imaju rješenja u području nekretnina, financija, bankarstva i turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close