Ini koncesija za polje DI-14 na području Dinarida

Autor: Marija Brnić , 05. prosinac 2019. u 21:59
Dozvola na 30 godina D. URUKALOVIĆ/PIXSELL

Najveća domaća naftna kompanija jedina dala ponudu, ‘lokalcima’ zagarantirano pet milijuna kuna u pet godina.

Ini, kao jedinom ponuđaču, Vlada je odobrila istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na jednom istražnom prostoru na području Dinarida. Riječ je o polju DI-14, površine 2698 kvadratna kilometra na području gotovo cijele Ličko-senjske županije, te na dijelovima Karlovačke i Zadarske županije koji se naslanjaju na Liku, za koje je natječaj Agencija za ugljikovodike (AZU) raspisala u veljači, a završen je u rujnu.

To je istražno polje i jedino od ukupno četiri na području Dinarida za koje je bio iskazan interes, a Povjerenstvo za provođenje postupka utvrdilo je da ponuda Ine zadovoljava sve postavljene kriterije. Dozvola se daje na najviše 30 godina, uključujući istražno razdoblje od pet godina, a koje se realizira kroz dvije faze, prve od tri godine i druge u trajanju od dvije godine.

Prema procjenama AZU, ta bi koncesija trebala lokalnim jedinicama osigurati siguran prihod u visini od 5 milijuna kuna kroz pet godina istraživanja u DI-14. Na prihod od naknada za istraživanje, koje iznose po 400 kuna po kvadratnom kilometru mogu računati sve općine u Ličko-senjskoj županiji, te općine Rakovica i Saborsko u Karlovačkoj i Gračac u Zadarskoj županiji. U slučaju pronalaska ugljikovodika, ta se naknada povećava čak za deset puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close