Hrvatske šume potpisale ugovore s 344 tvrtke iz drvoprerađivačke industrije

Autor: Božica Babić , 14. siječanj 2015. u 14:21
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatske šume potpisale su ugovore s 344 tvrtke iz drvoprerađivačke industrije kojima su se obvezale tijekom 2015. isporučiti 1.877.774 prostornih metara drvne sirovine.

Hrvatske šume potpisale su ugovore s 344 tvrtke iz drvoprerađivačke industrije kojima su se obvezale tijekom 2015. isporučiti 1.877.774 prostornih metara drvne sirovine te još 217 ugovora za isporuku ogrjevnog drva i drva za drvne ploče u količini od  1.225.821 m³.

Ugovorenim količinama nisu zadovoljeni zahtjevi svih prerađivača, priznaju u Hrvatskim šumama i tvrde kako su učinili najbolje što su mogli u okolnostima u kojima je sirovina ograničena. Raspoloživvih trupaca za sječu ima tek 2,2 mil m³, a pilanarski i prerađivački kapaciteti višestruko nadmašuju te količine, instalirano ih je više od pet milijuna kubika. 

Šumama i drvnom sirovinom u Hrvatskoj se gospodari na održiv način, što znači da sječa uvijek mora biti nešto niža od prirasta, i bez obzira na povećanje potražnje, ne može se sječi više od količine koja je propisana 10-godišnjim planovima gospodarenja. Dakle, ističu u HŠ, drvni resursi koriste se u mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak. 

Ono s čime većina pilanara nije zadovoljna, no potrebno je kako bi se što je moguće pravednije rasporedila drvna sirovina, je odluka iz 2012. kojom su u ugovore  integrirani kriteriji dodane vrijednosti kao što su stupanj finalizacije proizvoda, broj zaposlenih, i slično čime se nastoji potaknuti i pospješiti proizvodnja što je moguće višeg stupnja dorađenosti proizvoda, pojašnjavaju model raspodjele drvne sirovine. Veću količinu trupaca u svakoj sljedećoj godini moguće je, podsjećaju u HŠ, ostvariti ukoliko neka tvrtka poveća proizvodnju finalnih proizvoda. Hrvatske šume, poruka je te tvrtke, nastoje poticati proizvodnju dodane vrijednosti u Hrvatskoj, a ne izvoz poluproizvoda iz Hrvatske.

Vrlo je bitno, navode dalje, naglasiti da se cijeli postupak prodaje i ugovaranja odvija transparentno i otvoreno za javnost, od objave javnog poziva do zaključivanja ugovora, tako da sve zainteresirane strane mogu u svako doba na web portalu Hrvatskih šuma vidjeti količine koje su ugovorene sa svakom pojedinom tvrtkom. Kriteriji su jasni i jednaki za sve, a od onoga što je ugovoreno ne namjeravaju odstupiti, rezolutno zaključuju u Hrvatskim šumama.

Komentirajte prvi

New Report

Close