Hoteli Živogošće dobili odbijenicu za sklopljenu predstečajnu nagodbu

Autor: Suzana Varošanec , 12. veljača 2014. u 12:23
Thinkstock

Sudac je po Zakonu o predstečajnoj nagodbi svojim rješenjem prvo dopustio sklapanje nagodbe, pa su je stranke i sklopile 31. siječnja.

Hoteli Živogošće s makarske rivijere, jedna od desetak tvrtki u većinskom vlasništvu države koja iza sebe ima izglasanplan financijskog restrukturiranja na Fini, objavila je danas na Zagrebačkoj burzi da je Trgovački sud u Splitu donio rješenje kojim se odbija sklopljena predstečajna nagodba.

Njezina provedba je zaustavljena, i to nepravomoćnom sudskom odlukom suca Joze Ćalete sa splitskog TS. Kako nagodba nije prošla na prvostupanjskom sudu to znači da su zaustavljeni u daljnjim planiranim aktivnostima i izabrani strateški partner, inače Todorićeva  Karisma Hotels Adriatic, u preuzimanju tvrtke, kao i  država koja je sklopila nagodbu kao vjerovnik.

Sudac je po Zakonu o predstečajnoj  nagodbi svojim rješenjem prvo dopustio sklapanje nagodbe, pa su je stranke i sklopile  31. siječnja. No , nakon toga je 4. veljače sudac donio  rješenje kojim se odbija odobrenje nagodbe. Splitski sud smatra da je nagodba koja je sklopljena suprotna pravilima javnog morala, a stranke sad imaju rok od osam dana za žalbu.  Kako se navodi u obrazloženju, odlučujuća su dva zakona. Naime, taj se postupak vodio po prvotnom predstečajnom zakonu što znači da se na prijedlog sklapanja nagodbe suspidijarno primjenjuju pravila Zakona  o parničnom postupku. Taj zakon, pak, propisuje da sud neće dopustiti raspolaganja stranaka koja su u suprotnosti s pravilima javnog morala, a na to se sudac i pozvao u obrazloženju. Također, pozvao se i na Zakon o obveznim odnosima navodeći da on propisuje da je ništetan ugovor koji se suprotan moralu društva, kao i da na ništetnost sud pazi po službenoj dužnosti te da se pravo na isticanje ništetnosti ne gasi.  

 Na kraju svojeg rješenja sudac je istaknuo i da se sklopljenom nagodbom ne ostvaruje jedan od ciljeva, a to je da se omogućuju povoljniji uvjeti namirenja vjerovnika u predstečaju nego u stečaju. A razloge toga, što se vrlo detaljno objašnjava, on pronalazi u velikoj vrijednosti imovine dužnika, kao i činjenici da se vjerovnici odriču 70 posto utvrđenih tražbina. Sudac je tako zauzeo stajalište da bi se u eventualnom stečaju navedene tvrtke vjerovnici namirili u daleko većem iznosu od 30 posto  tražbina, prema procjeni suda čak i 100 posto, te bi bilo i viška stečajne mase za podjelu dioničarima. Prema tom rješenju,  strateško društvo KHA, postavši većinski vlasnik (87,73 posto) uplatom od 21,6 milijuna kuna, imao bi sedam puta više dionica u temeljnom kapitalu nego svi dosadašnji dioničar.

U rješenju se nadalje navodi da bi takvim stjecanjem strateški partner posredno, preko većinskog paketa stečenih dionica, u tvrtki postao vlasnikom cjelokupne materijalne i  nematerijalne imovine: materijalna se sastoji od hotela"Nimfa" i "Punta" te objekata u autokampu "Dole", a nematerijalna od potraživanja, gdje se posebno utiče novčano potraživanje od RH u iznos od 71,5 milijuna kuna iz temelja ratne odštete.  Navedenim radnjama po nagodbi bila bi oštećena RH, a i mali dioničari, zaključuje prvostupanjski sudac. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

E moj lovore vise mi mirises na kiseli kupus. Dokle god u RH ima ovakvih kojih razmisljaju poput tebe nema straha za vladajucu oligarhiju. Biti ce na vlasti vjecno.

Taj pametni sudac sa svojom presudom tjera HZVG u stečaj, isto je to htio njegov kolega Kolakušić s Dalekovodom. Sreća da ima viši sud da to poništi kao i što je odlučio i protiv Kolakušića u slučaju Dalekovod.
– Tražiti moral u biznisu je suludo a poslati tvrtku koja ima perspektivu u stečaj nije domoljublje(HR Sud treba štititi interese države, a to su i predstečajne nagodbe). Ako se vjerovnik i dužnik nagode, sudac to treba samo da ‘blagoslovi’. Oni vjerovnici koji s tom nagodbom nisu zadovoljni(oštećeni)imaju pravo na prigovor/tužbu.


Svaka čast sucu Ćaleti!
Lijepo je čut da još ima poštenih sudaca u ovoj našoj banani.

a seljaka. pa većina je poštena kao i u svakoj struci, samo što ih mediji stalno ogađuju da bi ovakvi poput tebe to popušili i posumnjali u pravednost sustava. eto – ti si dokaz da su uspjeli u svojem cilju razmontiravanja državnih institucija. stalno ogađivanje sudova , a koji se ne smiju javno braniti zbog kodeksa etike, ima samo jedan cilj a to je ovaj kojeg sam napisao. gluplji među nama navuku se i onda pišu gluposti, a inteligentniji znaju da su to priče s ciljem stvaranja beznađa kod građana, a vršenja pritiska na sudove kako bi izbjegli medijski linč. pamet u glavu ljudi.

Svaka čast sucu Ćaleti!
Lijepo je čut da još ima poštenih sudaca u ovoj našoj banani.

New Report

Close