Holcim s 2,5 mil. kuna smanjio buku

Autor: Darko Bičak , 25. studeni 2019. u 21:59
Na 11 mjesta u tvornici u Koromačnom su napravljeni prigušivači i barijere

Ekologija u cementari.

Holcim je uložio 2,5 milijuna kuna u opremanje svoje tvornice u Koromačnom opremom za smanjenje buke. Proteklog vikenda je i službeno potvrđeno na Građanskom satu Holcima da je situacija popravljena.

"Na smanjenju buke radimo već 17 godina. Možda izgleda jednostavno, ali tvornica je složena. Kako smo u smanjili buku jednog postrojenja, tako se više čuo neki drugi izvor. Samo u zadnje tri godine ulaganje u smanjenje buke iznosi 2,5 milijuna kuna, a odnosi se na 11 pozicija unutar tvornice na kojima su napravljeni prigušivači i barijere. Trenutno smo zadovoljni postignutim jer naši susjedi osjećaju značajnu razliku", pojasnila je Alenka Smoković, Holcimova koordinatorica za okoliš.

Dodaje da se skoro polovica tog ulaganja odnosi samo na jedno mjesto u tvornici, na ugradnju barijere s prigušivačima buke na mjestima usisa ventilatora hladnjaka klinkera, na dodatnu barijeru na krovu izlazne glave peći te zatvaranje bočnog otvora prema naselju.

Nakon detaljne analize i mjerenja buke, nove je aktivnosti predložila i projektirala tvrtka Strojarsko Akustički Inženjering iz Rijeke. Većina radova napravljena je tijekom remonta u kolovozu, a na Građanskom satu su građani i osobno mogli vidjeti prigušivače buke dimenzija 2x2x2 metra, kojih je ukupno ugrađeno osam.

Tijekom remonta naredne veljače planira se i prigušivanje 10 ventilatora za hlađenje peći te postavljanje zaštitne barijere visoke dva, a dugačke 15 metara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close