Grupa Končar: Neto dobit 50,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 16:36
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Grupa Končar je u prvom polugodištu ostvarila 50,5 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupni prihodi grupe Končar u prvom su polugodištu iznosili 1,23 milijarde kuna, što je pad za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a pali su i ukupni rashodi i to za 4,2 posto, na 1,17 milijardi kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Grupa Končar je u prvom polugodištu ostvarila 50,5 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Od 19 društava grupe njih 15 je poslovalo pozitivno, dok su četiri društva iskazala gubitak u ukupnom iznosu od 6,4 milijuna kuna.

Društva grupe Končar u prvom su polugodištu ostvarila konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga od 1,12 milijarde kuna, što je 7 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje manji su od planiranih u najvećoj mjeri zbog neravnomjerne dinamike ugovaranja i isporuka po kvartalima te zbog niske investicijske aktivnosti u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ističu iz Končara u kojem očekuju da će u drugoj polovini godine prihodi od prodaje proizvoda i usluga dostići planirane veličine.

U prvom je polugodištu ove godine Končar na domaćem tržištu ostvario 527,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 9,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi od prodaje na inozemnom tržištu iznosili 598,9 milijuna kuna, što je pad od 5 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je u Bosnu i Hercegovinu (48,6 milijuna kuna), Švedsku (45,3 milijuna kuna), Italiju (31,8 milijuna kuna), Nizozemsku (28,9 milijuna kuna) te u Njemačku i Austriju (27,6 milijuna kuna).

Iz Končara u izvješću ističu kako je značajnije povećanje prihoda od prodaje u ostvareno u Italiji, a značajnije je porastao i izvoz u Belgiju i Poljsku.

Od novih poslova u inozemstvu iz Končara izdvajaju nove ugovore za revitalizacije generatora u hidroelektranama u Skandinaviji, otvaranje indijskog i meksičkog tržišta na području aksijalnih ventilatora za hlađenje transformatora te ugovor za isporuku metalom oklopljenog plinom izoliranog postrojenja u Saudijsku Arabiju.

Tijekom prvog polugodišta grupa je ugovorila novih poslova u vrijednosti 2,75 milijardi kuna, od čega se 1,6 milijardi kuna odnosi na ugovor tvrtke Končar-Električna vozila s HŽ Putničkim prijevozom za isporuku 44 putnička vlaka.

Po podacima iz izvješća, stanje ugovorenih poslova na kraju lipnja iznosi 3,9 milijardi kuna, što je 71 posto više od stanja ugovorenih poslova na početku 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close