Gotovo svako ulaganje u hrvatsko zdravstvo je političko pitanje

Autor: Marija Crnjak , 31. siječanj 2010. u 22:00

Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i direktor sektora Healthcare, govori o pogubnom utjecaju recesije na tržište medicinske opreme i tvrdi da je privatno zdravstvo u Hrvatskoj tek u fazi razvijanja

Poslovanje Siemens Healthcare divizije u 2009. godini u Hrvatskoj je zbog recesije bilo slabije za oko 20 posto. No istodobno se nije bitnije promijenio tržišni udjel u Hrvatskoj koji je ostao stabilan, a ovisi o tome u koji segment opreme se ulaže, odnosno radi li se o proizvodima koji su zastupljeni u portfelju Siemensa, ističe Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa d.d. i direktor sektora Healthcare. “Treba znati da je Hrvatska, poput ostalih zemalja u okruženju specifična, i trendovi nabavke opreme u Hrvatskoj ne mogu se usporediti sa zemljama koje su razvijenije, pogotovo kad se radi o zdravstvu. U Hrvatskoj je zdravstvo jedna osjetljiva, prvenstveno socijalna kategorija. Gotovo svako ulaganje u tehnologiju u hrvatskom zdravstvu je socijalno, ali i političko pitanje, a istodobno privatno zdravstvo tek se razvija. U javnom zdravstvu ulaganje u opremu uglavnom se obavlja u ciklusima, odnosno u jednoj godini se obnavlja primjerice klasična rendgenska, a ove godine se recimo obnavlja oprema za terapiju zračenjem.

U kojoj je fazi natječaj za nabavu linearnih akceleratora za hrvatske bolnice i u kojem roku se može očekivati instalacija uređaja?
Natječaj je u tijeku i stoga ga ne želim posebno komentirati, a znam da bi odluka o ponuđačima trebala biti donijeta u roku od mjesec dana. Vrlo je teško govoriti o rokovima u kojima bi uređaji trebali početi s radom, jer u su u natječaju predviđena dva oblika implementacije. U nekim će se ustanovama zamjenjivati postojeći dotrajali uređaji i tamo dodatno treba eventualno urediti prostor, dok se u ustanovama u kojima se tek postavljaju uređaji treba ugraditi i takozvani bunker za aparat. Kako se radi o natječaju po principu ključ u ruke, uključena je sva procedura, od projektiranja do građevinske dozvole te izvedbe bunkera i čitave infrastrukture, a to onda može potrajati i do godinu dana. Pritom moram naglasiti da Siemens želi biti partner hrvatskom zdravstvu, odnosno s istekom garantnog roka nekog aparata želimo taj aparat održavati na najvišoj kvaliteti tijekom čitavog njegova životnog tijeka.

Možete li usporediti dinamiku opremanja i nabave medicinskih uređaja u javnim i privatnim ustanovama u Hrvatskoj, pogotovo sada u razdoblju krize?
Kako sam već naglasio, ova je kriza jako utjecala na segment opremanja zdravstvenih ustanova, i pritom moram primijetiti da su mnogo jače reagirali privatnici koji mnogo brže zaustavljaju velike investicije, odnosno puno bolje će evaluirati isplativost pojedine investicije. Imali smo situaciju da je privatno zdravstvo prije krize značajno raslo, tako da je prije pet šest godina udio našeg prihoda od suradnje s privatnim zdravstvom porastao s pet posto na oko dvadeset posto. Prošle godine natječaji Ministarstva zdravstva za javno zdravstvo bili su odgođeni, a zbog dvije tri velike investicije koje su započete prije krize privatni je sektor čak porastao. U ovoj godini međutim prema količini tendera koji dolaze iz Ministarstva zdravstva, mislim da će javni sektor znatno nadmašiti privatni po visini ulaganja u opremu. No svakako treba znati da bez jačanja privatnog zdravstva, a s tim i privatnog zdravstvenog osiguranja, nema velike budućnosti zbog toga jer država sama ne može izdržati takav pritisak povećanja troškova dijagnostike i liječenja.

Prije nekoliko godina Hrvatsku je tresla afera Shimadzu u koju je Siemens bio uključen kao konkurent koji se žalio na tijek javne nabave i netransparentnost natječaja. Kako sada surađujete s Ministarstvom zdravstva, imate li slične primjedbe?
Ako primijetimo da će naša prava na bilo koji način biti ugrožena, tvrtka Siemens će to rješavati institucionalnim putem, a ne preko medija. No, s zadovoljstvom mogu konstatirati da Ministarstvo zdravstva svojom trenutnom aktivnošću pokazuje apsolutno europsku razinu pripremanja natječaja koji su izuzetno transparentni. Ja sam u tom poslu relativno dugo i mislim da su to do sad najtransparentniji tenderi, što dokazuje i prisustvo udruge Transparency International u čitavom proc

Koji je najsuvremeniji uređaj koji Siemens nudi na hrvatskom tržištu kad je u pitanju zdravstvo?
Važno je znati da je jedna stvar nuditi, a druga stvar prodati uređaj. Bilo bi od nas vrlo nekorektno proglasiti Hrvatsku tržištem za srednju, visoku ili nisku kvalitetu. Hrvatskoj nudimo svu tehnologiju koja je dostupna i u Americi i u Njemačkoj i svim visokorazvijenim zemljama, i svi uređaji koje prodajemo u Hrvatskoj su iste kvalitete i iz istih tvornica kao i za najrazvijenija tržišta. Zanimljivo, u Hrvatskoj je najveći problem nedovoljna razvijenost srednje tehnologije, a ne visoke tehnologije, koju imamo. Primjerice, na Institutu za mozak instaliran je Siemensov vrhunski uređaj za magnetsku rezonancu jačine polja tri tesla koji je u samom svjetskom vrhu što se tiče radiološke dijagnostike. Drugi primjer je CT uređaj Dual Source, uređaj s dva izvora zračenja za pregledavanje srca pomoću CT-a gdje se potpuno neinvazivnom metodom može napraviti virtualna koronarografija bez uvlačenja katetera. Taj je uređaj instaliran u Poliklinici Sunce i spada u vrh po kvaliteti. Kod takvih uređaja danas je, pogotovo u razvijenim zemljama, važna količina zračenja koju pacijent prima prilikom pretrage, odnosno bitno je da eventualna šteta od dijagnostike zračenjem bude što manja, što se može postići samo izuzetnom brzinom uređaja i pregleda. Siemens je prije tri godine izašao s drugom generacijom spomenutog CT uređaja koji se zove Somatom Definition Flash koji omogućuje izuzetno brz pregled srca u vremenskom trajanju manjem od 0,3 sekunde. Vrlo važno je napomenuti da je razina zračenja koju pacijent prima kod takvog pregleda niska (manja od 1 mSv) što je manje od zračenja koje svatko od nas primi iz prirodnih izvora zračenja. Takav uređaj mogao bi se primjerice primijeniti za screening u okviru javozdravstvenih aktivnosti među rizičnim skupinama, odnosno za rano otkrivanje koronarne bolesti.

Donacije nisu stale

Lani ste unatoč krizi nastavili s programom donacija?
U svom poslovanju nastojimo aktivno provoditi programe društveno odgovornog poslovanja. Siemens dodjeljuje godišnju nagradu “Werner von Siemens” za najbolje studentske radove s primjenom u područjima industrije, energije i zdravstvene skrbi. Osim financijske pomoći obrazovnim ustanovama svih stupnjeva, tvrtka također donira i visokokvalitetnu opremu. Zavodu za radiologiju KBC-a Zagreb doniran je najmoderniji Siemensov ultrazvučni uređaj ACUSON S2000 vrijedan 150.000 eura. U donaciji je ravnopravno sudjelovala tvrtka Siemens i vrhunska hrvatska radiologinja u SAD-u profesorica Hedvig Hricak u ime dobrotvornog fonda.

Siemensov CT ‘snimio’ mumiju

Medicinske snimke kao muzejski izložak
U Noći muzeja koja se održala u petak, Arheološki muzej u Zagrebu predstavio je CT snimke unutrašnjosti egipatske mumije koju je darovao zagrebački biskup Juraj Haulik polovicom 19. stoljeća. Stručnjaci KB “Dubrava” obavili su radiološku analizu mumije s ciljem utvrđivanja autentičnosti, spola, postojanja fraktura, uzroka smrti, starosti u trenutku smrti i korištenih metoda balzamiranja. Za potrebe snimanja stručnjaci su se služili Siemensovim višeslojnim CT uređajem koji je omogućio visokokvalitetnu sliku unutrašnjosti mumije. Radiološkom analizom može se gotovo sigurno zaključiti da je riječ o ženskoj osobi starijoj od 40 godina. Slike Siemensova CT uređaja pokazuju frakture palčane i lakatne kosti koja je zacijelila te frakture zdjeličnog obruča i dislokaciju oba kuka nastalim nakon smrti. Mumija je probijena metalnom šipkom na koju su učvršćeni metalni obruči, što je najvjerojatnije djelo trgovaca umjetninama koji su u 19. stoljeću na taj način držali tijelo kompaktnim.

Komentirajte prvi

New Report

Close