Gotovo 90 posto vjerovnika za spašavanje Dalekovoda

Autor: Suzana Varošanec , 02. travanj 2013. u 18:30
Dalekovodu je izgleda jako stalo da se što prije završi predstečajni postupak/PIXSELL

Ne očekuju se problemi na sudu s verifikacijom nagodbe, jer vjerovnici dobivaju ovršnu ispravu da blokiraju račun ako plan zapne.

Stvoreni su preduvjeti za zaključenje nagodbe vjerovnika prema zakonom predviđenoj proceduri i vremenskom okviru, poručila je u utorak Dalekovodova Uprava na čelu s Matjažom Gorjupom posebno se zahvalivši vjerovnicima i zaposlenicima na povjerenju tijekom višemjesečnih pregovora. Neposredno nakon što su vjerovnici u utorak izglasali plan financijskog restrukturiranja, Gorjup je komentirao da on osigurava sve uvjete za dugoročno i nesmetano poslovanje, te da je on ostvariv i početak je novog, uspješnog Dalekovoda. 

Suzdržani u procjenama
Predstečajni povjerenik Mladen Janiška rekao je da zadovoljan zbog privođenja uspješnom završetku tako velikog predmeta u okviru upravnog postupka. Ipak, bio je suzdržan oko procjene kad će on zapravo i službeno biti završen. Sad slijedi sudski dio postupka, rekao je, u kojem sud ispituje uvjete za njezino sklapanje."S oko 90 posto glasova vjerovnika čije su tražbine utvrđene u iznosu od 3,2 milijarde kuna podržan je plan financijskog restrukturiranja Dalekovoda. S obzirom na tako velik odaziv vjerovnika na sudu ne bi trebalo biti problema. Potpisivanje nagodbe ima težinu ovršne isprave kao zadužnica, te se u slučaju neispunjavanja obveza prema planu može blokirati račun", kaže on. Tijekom današnjeg dana biti će sastavljen zapisnik o ročištu, te će vijeće objaviti rješenje."Nakon što ono postane izvršno, Dalekovod mora u roku od tri dana podnijeti prijedlog za potpisavanje nagodbe i dokumentaciju", kaže Janiška dodajući da se ne očekuju žalbe.

Prema njegovim riječima PBZ je, primjerice, stavila primjedbu u dijelu regresnog prava za vrlo mali iznos. No kako je sudjelovala u izradi plana te je potpisnica sporazuma, prema svojoj najavi, povući će žalbu. Zbog osporenih dva milijuna kuna tražbine iz regresnog prava reagirala je i Elka. Ta je tražbina naknadno priznata tijekom prošlog tjedna, pa je žalba povučena. Dalekovodu je izgleda jako stalo da se što prije završi predstečajni postupak, no to će ovisiti o Trgovačkom sudu u Zagrebu koji ga nastavlja voditi po pravilima Zakona o parničnom postupku. Iako svi priželjkuju da sud pozove vjerovnike još tijekom ovog mjeseca, o terminu u kojem će ročište biti zakazano, kao i gdje će se održati, zasad se samo nagađa. Sud nema adekvatni prostor za veliki broj vjerovnika, pa je moguće da će sudsko ročište na kojem će vjerovnici potpisivati nagodbu opet biti na Zagrebačkom velesajmu. S obzirom da će se tako stvoriti novi trošak, treba ga navodno financirati Dalekovod, a ne sud, no to još nije riješeno. 

Kako će se platiti dugovi
Danom potvrđivanja nagodbe počet će teći rokovi za nagodbu oko načina podmirenja dugova. Rok od devet mjeseci od potvrde nagodbe na sudu je za kapitalno jačanje tvrtke odnosno dokapitalizaciju u iznosu od najmanje 150 milijuna kuna kojom će se plaćali manji dugovi, a za rješavanje imovine radi zatvaranja gubitaka, zapravo, roka nema. "Dalekovod će moći prenijeti projekt Sky office na Zagrebačku banku odmah nakon verifikacije nagodbe. Isto je omogućen brzi izlazak iz biznisa sa vjetroelektranama", tvrdi Mladen Janiška.

Komentirajte prvi

New Report

Close