Golf idealan za daljnji razvoj turizma

Autor: Branka Prica , 28. rujan 2009. u 22:00

Golf bi mogao poput skijanja, jedrenja i tenisa produžiti inače kratku turističku sezonu

Na krajnjem hrvatskom sjeveru, u međimurskoj općini Sveti Martin na Muri, nalazi se Spa & Golf resort Sveti Martin. Tamo je sagrađen čitav golferski kompleks, koji osim igrališta sa devet rupa i vježbališta za dugu igru s grijanom nadstrešnicom i rasvjetom uključuje i 20 golferskih vila. Svaka od njih ima pogled na čitav kompleks, u sklopu kojega su i “putting” i “chipping greenovi” za kratku igru s rasvjetom i grijanjem te golf-kućom od 800 četvornih metara.

Kuća ima sve potrebne sadržaje za golfere, a posebno se izdvaja kompjuterskim simulatorom najnovije generacije s prikazom 36 svjetski poznatih terena za golf. Samo igralište ima umjetnu travu na “teejevima” i “greenovima”, a četiri rupe igrališta osvijetljene su za noćnu igru. Također grijanje svih devet “greenova” igrališta i dva vježbališta omogućuju igranje cijelu godinu. Rasvjeta cijelog vježbališta i četiri rupe također produžuju iskorištenost golf-sadržaja. Inače, teren za golf u Svetom Martinu prvi je teren s grijanjem i umjetnom travom u Hrvatskoj te među rijetkima te vrste u svijetu. Što se tiče ideje o proširenju, direktor resorta Rudolf Radiković kaže da se razmišlja o tome, ali da će odlučiti tek nakon procjene prvih rezultata. Radiković smatra da golferski turizam u Hrvatskoj ima dobru perspektivu. “Perspektive su gotovo idealne. Najbliža smo, za sve vrste prijevoza, golf-destinacija za cijelu Europu, posebno centralnu. To je emitivno tržište od 6 do 7 milijuna golfera u Europi, od čega oko pola milijuna na udaljenosti do nekoliko sati vožnje, u krugu od 500 do 600 kilometara”, kaže Radiković. Dok je u većem dijelu Europe sezona igranja golfa prilično kratka (7-8 mjeseci), kod nas je to moguće gotovo cijelu godinu, posebno na Jadranu. “Znači, golf može, slično jedrenju i tenisu, popuniti turističke kapacitete izvan naše sadašnje kratke ‘glavne sezone’. Štoviše, golf je u prednosti jer se može igrati i duže od navedenih aktivnosti. Također je vrlo često vezan uz kongresni turizam”, napominje Radiković.

Aktivno 30 klubova
U posljednjih 20-ak godina razvoj golfa išao je prilično sporo i teško, ali u tom je razdoblju ipak odrađeno niz aktivnosti koje su nas dovele do bržeg razvoja. Doneseno je ili izmijenjeno niz zakona koji napokon omogućuju realizaciju projekta. U prostorne planove, od lokalnih do županijskih, uvršteno je više od 70 lokacija diljem Hrvatske. Na sportskom planu se polako povećava broj klubova i igrača. Za sada je aktivno oko 30 klubova s oko 1500 članova od kojih polovina aktivno igra golf, a ostali “rekreacijski”. Na međunarodnom planu smo se polako digli s dna prema sredini kvalitete. Radiković smatra da još ima znatnih poteškoća. “Imamo nedovoljno domaćih stručnjaka i nedostatnih prostornih planova. Problem su i neopravdani subjektivni interesi pojedinaca te lobija na različitim razinama. Tu je i taj negativni imidž golfa, koji se stvara radi sitnih političkih interesa, ovisno o tome jesu li stvaratelji tog imidža vladajući ili u opoziciji”, smatra Radiković.

Problem administracije
Da situacija nije idealna slažu se u i u Kempinskom, koji je prošlog mjeseca u Savudriji otvorio prvo igralište za golf sa 18 rupa. “Osnovni problem u realizaciji golf-projekata je aministracija te nedostatak kapitala za takve investicije”, kaže Lena Sviličić, PR u hotelu Kempinski Adriatic. Smatra da bi se Hrvatska trebala fokusirati na golferski turizam kao alternativu i čak glavnu ponudu u suzbijanju sezonalnosti turizma. “Golf bi mogao poslužiti kao dobar način za privlačenje stranih i domaćih turista u Hrvatskoj i produljivanje sezone. Naše golf-igralište je izgrađeno radi produženja turističke sezone u Istri”, kazala je Sviličić. Kempinski je u skladu sa svojim imidžem golferima koji dođu u Savudriju ponudio mnogo toga. Moderno opremljena klupska golf-kuća proteže na se na dva kata te je sa tri strane okružena morem. Na drugom katu nalazi se prostrani “Slice restaurant”. Na samom vrhu golferske kuće prostire se terasa s pogledom na igralište i more. Također su za golfere pripremili posebne pakete smještaja i usluge.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Golf je lijepa i interesantna igra. Kako sam vec duze vrijeme u Aziji imao sam priliku vidijeti kako se ta igra razvija medu lokalnim stanovnistvom. Najglavnije je razbiti famu da je to sport samo za super bogate ( jeftinijim pristupom centrima za trening i ekonomicnim paketima za klubove, studente, dake, penzionere itd.) To je u Aziji taj sport razvilo u masovni sport pa iz te mase izlazi nekolicina vrhunskih igraca. A zadovoljni su i igraci i vlasnici golf terena i proizvodaci opreme. Ne treba izmisljati toplu vodu, samo malo prilagoditi nasim uvijetima i raditi, pa ce biti sve dobro. Samo se cuvajte politicara i lobija jer oni samo papju lovu a nis ne daju osim lijepih pricica. Golfer ako je zadovoljan terenom, servisom i atmosferom u klubu ponovo ce se vratit a ko ne nikave storije ne pomazu.
Lijepi pozdrav i puno srece u radu

New Report

Close