FOTO: Najveća hrvatska IT kompanija proizvodi prvi domaći 4K TV

Autor: Bernard Ivezić , 03. listopad 2017. u 22:00
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon mobitela šire se u TV ponudi.

Nakon što je lani proizvodnju televizora u cijelosti prebacila iz Kine u Hrvatsku, najveća hrvatska IT kompanija M SAN grupa zaokružila je ponudu televizora pod vlastitim brendom, ušavši u premium segment tržišta.

M SAN je u utorak na tržište izbacio prvi hrvatski 4K televizor pod nazivom Vivax LED UHD TV. Novi uređaj usto podržava digitalni i satelitski prijem TV signala, a dolazi i s ugrađenim Android TV-om s LAN i dva USB priključka, preko kojeg se na njega mogu instalirati Android igre, gledati YouTube i koristiti druge aplikacije dostupne na Google Playu.

Do 180.000 komada

Vladimir Brkljača, direktor Vivaxa u M SAN grupi kaže da su proizvodnju po preseljenju u Hrvatsku, kapaciteta 180 tisuća jedinica godišnje, u vrlo kratkom vremenu unaprijedili do te razine da mogu proizvoditi punokrvne SMART UHD 4K LED televizore. Navodi da u ponudi imaju tri dijagonale, odnosno tri modela Vivax 4K televizora od 43,49 i 55 inča. Hrvatska robna marka Vivax, koja je pokrenuta prije 13 godina, od lani je postala pojedinačno najizdašniji izvor prihoda M SAN grupe. Ukupno je od lansiranja donijela M SAN-u promet od 738,9 milijuna kuna. Lani je, pak, pod brendom Vivax grupa generirala prihod od 38,6 milijuna eura ili 17 posto ukupno ostvarenih rezultata. U 2017. godini grupa je najavila da prihod u tom segmentu želi podići na 45,3 milijuna eura.

 

17 posto


prihoda M SAN grupe čini prodaja uređaja 
pod
 brendom Vivax

U okviru Vivaxa M SAN razvija, proizvodi i prodaje pametne televizore, mobitele, klime te pametne kućanske aparate.

Razvijaju 'pametni dom'

Brkljača kaže da kao i u pametnim mobitelima tako i u pametnim UHD televizorima očekuju rast potražnje u narednom razdoblju.

I dok potražnju za pametnim mobitelima podgrijava odluka operatera da počnu prodavati pametne mobitele po većim cijenama, odnosno da uskrate subvencije na njih, tako potražnju za 4K televizorima podgrijava idući val digitalizacije televizije kao i povećanje ponude 4K sadržaja.

U M SAN-u ističu da rade na razvoju tehnologija pamtenog doma. Uz mogućnost kontrole klima uređaja preko mobitela sada nude i mogućnost kontrole TV uređaja preko mobitela, poput prebacivanja fotografija izravno s mobitela na televizor.    

Komentari (5)
Pogledajte sve

Super!


Madi in Kita a ne Croatia. Dobiju gotov tv pa mu stave preveden software i zovu to HR proizvodom.

Da, to je ono kad netko proizvodi za tebe… isporuci ti gotov proizvod, ti nalijepis naljepnicu i par promjena u nazivima u softwareu.

Madi in Kita a ne Croatia. Dobiju gotov tv pa mu stave preveden software i zovu to HR proizvodom.

Bravo! Uskoro kupujem novi televizor i to bi mogao biti Vivax 4K, made in Croatia!

New Report

Close