Ergović: Heidelberg je najlošiji izbor za našičku cementaru

Autor: Marko Biočina/VLM , 29. srpanj 2013. u 11:49
Ivan Ergović Nexe grupa/ Davor Puklavec/PIXSELL

Nekoliko dana nakon što je Branimir Muidža, regionalni direktor njemačkog Heidelbergcementa, objavio interes za preuzimanje Našicecementa, o toj ponudi oglasio se i većinski vlasnik našičke tvrtke I. Ergović. Tvrdi da je Heidelberg tek jedan od kupaca.

Nekoliko dana nakon što je Branimir Muidža, regionalni direktor njemačkog Heidelbergcementa, javno objavio interes za preuzimanje Našicecementa, o toj ponudi Nijemaca oglasio se i većinski vlasnik našičke tvrtke Ivan Ergović. Ergović smatra kako je Heidelberg tek jedan od mogućih kupaca cementnog biznisa Nexe grupe, ali da se ta prodaja može provesti tek nakon okončanja postupka predstečajne nagodbe u kojoj se Nexe nalazi, te planirane dokapitalizacije tvrtke.

"Ako me osobno pitate smatram da je Heidelberg najlošiji izbor za Nexe, jer mu je direktni konkurent u regiji. Postoje interesenti koji nisu prisutni na ovom tržištu, a bili bi spremni ponuditi i višu cijenu od Nijemaca. Ako je interes vjerovnika da se ostvari najviša moguća cijena, onda je potrebno provesti otvoreni i transparentni postupak javne prodaje. Koliko takvi postupci traju uvjerili smo se i prilikom nedavne prodaje jedna naše tvornice u Srbiji koja je trajala oko godinu dana. Utoliko, smatram kako su najave čelnika Heidelberga kako su spremni dati ponudu kroz tri tjedna u najmanju ruku neozbiljni, a istovremeno nam nanose štetu, jer unose stvaraju neutemeljenu nesigurnost među našim kupcima", kaže Ergović. 

Odluka na vjerovnicima

Ipak, konačnu odluku donijet će vjerovnici. Dogovor dosad nije postignut, a glavna točka prijepora bila je želja dijela vjerovnika da se prodajom dijela imovine zatvori dio potraživanja. Na bubnju bi se tako našao Našicecement (najvrijedniji i najprofitabilniji dio kompanije) no vjerovnici i aktualni vlasnici ne mogu se dogovoriti oko toga kada bi se to dogodilo. Dok neke banke zagovaraju što bržu prodaju, Uprava je u svom novom planu restrukturiranja predložila prodaju nakon što se tvrtka dokapitalizira i financijski stabilizira.  O interesu Heidelberga u stručnim krugovima spekulira se već dugo, pa Muidžin istup i nije doživljen kao iznenađenje. Ipak, pitanje koje se nameće je ono o budućnosti našičke proizvodnje ukoliko novi vlasnici postanu Nijemci. Naime, Heidelberg u bližoj regiji ima čak tri tvornice, pa je logično pitanje da li bi kupnja Našicementa bilo tek način da se eliminira tržišni konkurent. Muidža je takve tvrdnje demantirao ustvrdivši da Našice vide kao regionalni centar svog poslovanje, no Ergović smatra da su takve najave poslovno neuvjerljive. 

Proizvodni kapaciteti

"U našoj regiji Heidelberg ima proizvodne kapacitete od 30 milijuna tona godišnje, a proizvodi tek 17 milijuna. Uz Nexeovo tržište ti bi kapaciteti bili puni, što je idealno poslovanje. Ne vidim tu logiku očuvanja proizvodnje u Našicama, a kamoli daljnjih ulaganja u razvoj Našicecementa. Uostalom, ista kriza koja je pogodila nas, pogodila je i Heidelberg. S druge strane, smatram da Heidelberg nije dobar izbor za Našicecemnt niti iz perspektive tržišta. Našicecement je posljednji neovinski proizvođač u regiji, a što se može dogoditi kad tržištem zagospodare međunarodni koncerni može se vidjeti iz primjera Njemačke gdje su Heidelberg, Holcim, Lafarge i još nekoliko proizvođača punih deset godina kroz nezakoniti kartel napuhavali cijene, za što je njemačka tvrtka i platila kaznu od 160 milijuna eura", kaže Ergović. Ergović smatra kako plan koji je predložio vjerovnicima ide u smjeru očuvanja radnih mjesta. "Mislim da smo napravili plan koji garantira stabilnost i oporavak tvrtke. Nexe Grupa skupo je platila činjenicu da smo neposredno pred krizu u razvoj poslovanja investirali 170 milijuna eura, no zahvaljujući tome i sad uredno poslujemo. To ulaganje ja ću osobno platiti s 76 posto vlasništva tvrtke i 800 milijuna kuna zadržane dobiti, no siguran sam da će se s oporavkom tržišta Nexe vratiti na nekadašnje razine profitabilnosti", kaže Ergović.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ajde Ergoviću ne lupetaj, da imaš ikakvog znanja (osim političko-uvlakačkog) ne bi doveo tvrtku u ovu poziciju. Moli Boga da te hoće jedna takva njemačka tvrtka. Sjetimo se samo kakva je pljuvačina bila kad je Lidl ulazio u RH, a danas taj isti najbolje plaća hrvatske radnike.

i, čemu sad služi predstečajna nagodba? banke se nisu mogle dogovoriti da se namire na račun drugih vjerovnika, pa će se sad sve otezati do u nedogled, a kvazi-jaki igrači će se nadati prilici da nešto jame na račun drugih.

kako je to moguće, tko će recimo financirati dvije godine potpune blokade, nema pravih poslovnih planova, nema razvoja, nema dugoročne perspektive, kako je moguće da tvrtka tako dugo ostane a da potpuno ne potone? moguće je samo na jedan način – da se sve to nečasno i nezakonito financira novcem poreznih obveznika.

ergović je možda potpuno u pravu, i ja bih mu osobno poželio sreću da nađe nekoga tko će ponuditi triput veću cijenu i zadržati sve proizvodne kapacitete, da čeka ako treba pet godina, ali samo pod jednim uvjetom – da za sav taj plan ni lipu ne uzme od naših novaca, javnih novaca spremljenih u državnim trezorima i uzetim od nas kojima država ne daje nikakve privilegije.

niš’ ne brinite gospon Ivane, bit će i gorih, tek je početak

Najbolji je izbor da ti odeš.

New Report

Close