Država Borovu s oko 45 mil. kuna jamac za svježi kapital

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2018. u 07:47
Plan državnog proizvođača je najprije osigurati financijsku stabilnost/Tomislav Miletić/PIXSELL

Financijsko restrukturiranje trebalo bi biti provedeno tijekom 2018., te bi već ovu godinu poslovalo pozitivno.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odobrilo je krajem prošlog tjedna plan restrukturiranja Borova.

Plan državnog proizvođača je najprije osigurati financijsku stabilnost, a prvi he korak u tom pravcu prodaja neoperativne imovine koju tvrtka ne koristi za obavljanje poslovne djelatnosti i nije dugoročno iskoristiva u gospodarske svrhe. 

 

21 milijun

kuna prva je rata koju će Vukovar Borovu uplatiti za 69 ha

Vukovarski 'deal'
Procijenjena vrijednost nekretnina Borova prema podacima iz programa prelazi 100 milijuna kuna, a prvi potez već je proveden – prodajom zemljišta "Aerodrom". Prije nekoliko dana gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio je kako je od Borova Grad kupio 69 hektara zemljišta za 36,3 milijuna kuna. Na toj lokaciji ponuditi investitorima prostor za ulaganje u proizvodne pogone, a Borovo će dobiti injekciju za savladavanje trenutnih financijskih teškoća.

Kako saznajemo, s Gradom čiji proračun ne može odjednom pokriti isplatu cijelog iznosa, dogovoreno je da veći dio, 21 milijuna kuna, Borovu na račun sjedne tijekom ove godine, a preostalih 15,3 milijuna kuna u 2019.  Za premoštavanje novčanog jaza do naplate neoperativne imovine Borovo je zatražio državna jamstva koja nisu u tretmanu državnih potpora, kao što je bio slučaj s jamstvom za lanjski kredit koje je Borovu dala Vlada.

Neslužbeno, riječ je o iznosu između 45 i 50 milijuna kuna, a jamstva bi za kredit trebao dati CERP. Time bi tvrtka dobila osnovu  za reprogram postojećih kreditnih aranžmana i održivu otplatu kredita, te ispunjenje poslovnih planova. Oni čine drugi dio programa koji je prihvaćen, operativnog restrukturiranja, a prema njemu već u idućim tjednima, početkom ožujka, Borovo planira zaposliti novih 30 radnika i omogućiti podizanje dnevne proizvodnje obuće s 250 na 800 pari. 

 

100 milijuna

kuna procijenjena je vrijednost nekretnina Borova

Veća proizvodnja temelj je za poboljšanje distribucije i prodaje, posebno na stranim tržištima. U drugoj fazi provođenja operativnog programa uslijedit će i ulaganja, posebice u pojedine segmente proizvodnje i modernizaciju strojeva. Prema programu, financijsko restrukturiranje Borova trebalo bi biti provedeno tijekom ove godine, te bi tvrtka već ovu godinu poslovala pozitivno, dok operativno restrukturiranje u Borovu planiraju provesti do kraja 2019.

Konačna privatizacija
U međuvremenu, otvorilo bi se i pitanje konačne privatizacije tvrtke, a u CERP-u računaju da će se podizanjem likvidnosti i osiguranjem zdrave bilance, te stabiliziranjem proizvodnje stvoriti dobri uvjeti za pronalazak strateškog partnera za Borovo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close