Dioki predstavio novi plan restrukturiranja

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2013. u 12:44
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U planu se ističe da su nakon ulaska Croduxa kao strateškog partnera polazni parametri ugrađeni u plan bitno izmijenjeni pa je okvir za predstečajnu nagodbu postao povoljniji za Dioki.

Dioki-Petrokemija predstavila je izmjenjeni financijski i operativni plan restrukturiranja nakon što je turski Celiskan odustao od daljnjeg ulaganja. Revizorska tvrtka Audit u uvodu plan, naglašava da je “plan koji se temeljio na drukčijim pretpostavkama nakon toga revidiran i izmijenjen u skladu s namjerama i vizijom novog strateškog partnera (Crodux) čime su polazni parametri ugrađeni u plan bitno izmijenjeni pa je okvir za predstečajnu nagodbu postao povoljniji za Dioki".

Ističe se kako ukupne obveze Diokija iznose 1,8 milijardi kuna, što je mnogo više od obveza iskazanima u revidiranom popisu obveza prema vjerovnicima koje su iznosile milijardu kuna. Razlozi tako velikih razlika su, kako tvrde u Auditu, da obveze prijavljene u postupak od strane Diokija predstavljaju bilančne evidencije. Mjere financijsko restrukturiranja koje se predlažu jesu da se Crodux kao strateški partner poduzetničkim ugovorima poveže s Diokijem zbog održivosti nastavka poslovanje. Ostale mjere obuhvaćaju otpis redovnih i zateznih kamata vjerovnika što bi smanjilo obveze za 176 milijuna kuna, otpis duga smanjenjem glavnice potraživanja vjerovnika poput tijela javne uprave i poduzeća u većinskom vlasništvu države, velikih i malih dobavljača. Time bi se obveze smanjile za 359 milijuna kuna. Sljedeće mjere su unovčenje imovine, pretvaranje tražbina vjerovnika u kapital, odgoda dospjelosti obveza te odricanje založnog prava i primljenih garancija i jamstava.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close